Mali ljudi, veliki snovi

Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 3+

Nedavno su u nakladničkoj kući Školska knjiga objavili serijal slikovnica Mali ljudi, veliki snovi. Zasad se u serijalu nalazi 6 slikovnica: Frida Kahlo, David Bowie, Zaha Hadid, Ada Lovelace, Stephen Hawking i Coco Chanel, a nadamo se da će ih biti još. Na engleskom jeziku ih je objavljeno preko 50. Sjećam se kad sam prvi puta na Instagramu vidjela ove slikovnice na engleskome jeziku i bila oduševljena nadajući se da će ih netko kod nas prevesti, a sada u rukama držim baš jednu od njih - Fridu Kahlo i malo je reći da sam oduševljena. 


Prva stvar koja me iznenadila je da te slikovnice uopće nisu malene kao što su se na fotografijama meni činile. Uvez je divan, s dozom retro štiha zbog platnenog hrpta. Kako sam ja imala priliku pročitati sa svojim klincima samo Fridu Kahlo, pisat ću vam o njoj. 
Autorica priče o Fridi Kahlo je Španjolka Maria Isabel Sanchez Vegara, preveo ju je Ozren Doležal, a ilustrirala ju je malezijska umjetnica Gee Fan Eng. Frida Kahlo je zapravo prva slikovnica koju je ova umjetnica ilustrirala.

 
Svi znamo inspirirajuću priču meksičke slikarice Fride Kahlo koju je od rođenja pratila nesreća. Još u osnovnoj školi, teško je oboljela zbog čega joj je jedna noga ostala jako mršava, a onda je kao tinejdžerka sudjelovala u prometnoj nesreći te je neko vrijeme bila prikovana za krevet. Tako je i počela slikati. Postajala je sve bolja i bolja i odlučila je posjetiti poznatog slikara Diega Rivera kako bi mu pokazala svoje slike. Ubrzo su se zaljubili i proveli cijeli život zajedno uz brojne uspone i padove. Fridine slike i autoportreti doživjeli su velik uspjeh i ona je poznata širom svijeta. Iako ju život nije mazio, uživala je u njemu i pokušala iskoristiti baš svaki dan. 


Priča o Fridi Kahlo u ovoj slikovnici prilagođena je najmlađim čitateljima kako bi otkrili život i postignuća ove nevjerojatne umjetnice koja je na samom početku bila samo dijete s velikim snom. Kratak tekst je na samom kraju slikovnice upotpunjen vremenskom crtom, kratkim podacima o životu i fotografijama Fride Kahlo. Ilustracije u slikovnici su fantastične, pomalo neobične (pogotovo ljudi, klinci su rekli da izgledaju kao babuške) i veselih boja. Sad kad smo pročitali jednu slikovnicu iz serijala, na popisu su nam i sve ostale i veselimo se čitanju ovih zanimljivih i poučnih slikovnica. Možete ih pronaći na web shopu i u knjižarama Školske knjige, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku. 
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes