Ja, Marko Polo

Napisala i ilustrirala: Huiqin Wang
Preveo: Adam Agičić
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Srednja Europa
Preporučena dob: 5+

Jako volimo kad iz slikovnica i knjiga nešto novo naučimo. Upravo je takva slikovnica Ja, Marko Polo koja djecu na zanimljiv način upoznaje s tim važnim istraživačem. Radi se o dvojezičnoj slikovnici slovensko-kineske spisateljice i ilustratorice Huiqin Wang na kineskom i hrvatskom jeziku i pismu.


Kratka priča o Marku Polu koji je u 13.stoljeću završio u đenovskom zatvoru te počeo zatvorenicima pripovijedati o svojim avanturama na Istoku, može se pratiti na hrvatskom jeziku i latinici, a ispod toga i na kineskom jeziku i pismu. Marko Polo je, kad je imao sedamnaest godina, sa svojim ocem i stricem pošao na put prema Istoku.  Mnogo godina su proveli na putu i istražujući Kinu i nakon što su kralju Argonu u Bagdadu odveli mladenku, odlučili su se vratiti u Veneciju. Sve skupa su izbivali 24 godine  te ih rodbina nije odmah prepoznala. Na koncu su im se obradovali, no ubrzo je došlo do rata između Mlečana i Đenovljana i Marko Polo je postao ratni zarobljenik. Njegov putopis Putovanja Marka Pola je najpoznatiji putopis na svijetu.
Predivne ilustracije krase ovu zanimljivu slikovnicu, a jako nam se svidjela i unutrašnjost korica s velikom kartom Marko Polo i Put svile, oslikana i opisana dvojezično.


Kinesko – slovenska spisateljica Huiqin Wang dugogodišnja je kulturna ambasadorica između Europe i Kine. Dobitnica je Kristina Brenk nagrade za najbolju izvornu slovensku slikovnicu u 2015. godini i brojne knjige. Napisala je i ilustrirala tri slikovnice koje su rezultat njezina istraživanja o tri važna Europljanina koji su veći dio svojega života živjeli i djelovali u Kini.


Ako kod kuće imate male istraživače, ljubitelje povijesti i drugih kultura i naroda, ova je slikovnica pravi izbor za njih, vjerujem da će uživati. Možete ju nabaviti na web-shopu Srednje Europe, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes