Noć kad je lisac uhvatio Mjesec

Autorica: Ines Marciuš Kruljac
Ilustratorica: Jasmina Kosanović
Meki uvez, 34 str.
Nakladnik: Profil Knjiga
Preporučena dob: 3+

Kad smo prvi put pročitali ovu slikovnicu, svi smo se oduševili, i klinci i ja. Oni jako vole rimu i ritam i odgovara im to u slikovnicama tako da su ih zanimljivi jedanaesterci Ines Marciuš Kruljac baš razveselili. Mene su mrvicu ritmom i pričom podsjetili na Ježevu kućicu, a to onda budi neke lijepe uspomene i osjećaje. Tamo je u glavnoj ulozi Ježurka Ježić, a ovdje jedan prepredeni i mudri Lisac, glavom i bradom.


Jedne se noći uredio Lisac kao da ide u operu bečku: očetkao rep, pogladio brk, odjenuo baršunast plašt mrk i putem kroz polje dao se u trk.

No, noć je bila mračna i Liscu je trebala pomoć.
Treba mi neko svjetlo jarko, treba mi nešto žuto, žarko... Treba mi pomoć, kako ću sad?  No u to spazi Mjesec mlad. 


Na prijevaru ga je mudri Lisac zatočio u fenjer kako bi mu osvijetlio put. Usput je sreo i jednu Sovu koju je jako zanimalo kamo se to Lisac uputio.
 - Pošao sam do onog sela u kojem kažu da ima jela. Znaš, onoga sela sa zvonikom, potokom, mlinom i malim borikom?...Eeee, tamo se idem malo osladiti jer želim svoj trbuh noćas nagraditi.
Ali ono što će saznati od Sove u potpunosti će promijeniti njegove planove. Naime, netko je baš dan prije napravio makljažu u tom selu ukravši jaja, špek, kobase i med. Lisac je utučen jer je baš jako gladan, ali ga Sova razveseli svojim prijedlogom.
 - Ne brini se, Lišče, Sova će tada. - Ja znam drvo gdje tulum je sada. Sve puno glazbe, pića i meda, gdje lopovska družba za stol sjeda. 



To je upravo ona družba koja je napravila makljažu u selu, a čine ju Medo, Vuk, Zlatica Kuna, Čagalj i vođa Sova. I tako njih dvoje pođu do starog hrasta i priključe se lopovskoj družbi u gozbi. I ne samo da se Lisac priključio gozbi, priključio se i lopovskoj družbi.
I dalje ide sve po planu: budni su noću, spavaju danju. Tjedno svrate u neko selo, zgrabiti kakvo besplatno jelo.
Mjesec je pustio pred jutro, a što je bilo s njim dalje?
Sada se s družbom redovito viđa  i svima se to prijateljstvo sviđa, a kada ga noću na nebu nema, tad znaj da s družbom u pohod se sprema.
O kako nas je razveselila ova priča o zanimljivoj životinjskoj družini i Mjesecu koji im se na kraju pridružio. A ispričala ju je Ines Marciuš Kruljac koja jako voli priče, filmove i otkrivati neke svoje nove talente. Ovaj za pisanje je definitivno otkriven i nadamo se u budućnosti nekim novim pričama i slikovnicama. Lisca i njegovu životinjsku družinu divno je oslikala Jasmina Kosanović koju vjerojatno znate kao Jasminu i lutkice koja izrađuje prekrasne, nevjerojatne lutkice s dušom. One su joj bile i inspiracija za likove u ovoj slikovnici. 
Šaljemo vam veliku preporuku za ovu slikovnicu koju smo pročitali bezbroj puta i već ju znamo skoro napamet. Mališane će oduševiti i pričom i ilustracijama, naučit će ponešto o zajedništvu i prijateljstvu, a idući put kad vas budu pitali gdje je Mjesec kad ga ne vide, imat ćete spreman odgovor!
Slikovnicu možete nabaviti kod nakladnika Profil Knjiga, a mi se zahvaljujemo od srca na recenzentskom primjerku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes