Mitologija - Zgode slavenskih bogova

Napisala: Melania Kapelusz
Ilustracije: Ewa Poklewska-Koziełło 
Prijevod: Adrian Cvitanović
tvrdi uvez, 80 str.
Nakladnik: Školska knjiga
Preporučena dob: 5+

Moram iskreno priznati da me, ne samo slavenska, već općenito, mitologija nikad nije pretjerano zanimala. Možda je čudno s obzirom na to da sam studirala književnost, ali vjerojatno je to zato što me povijest uvijek odbijala. Sad mislim, možda nisam naišla na dovoljno zanimljivu literaturu. Ne znam kako vi razmišljate, ali meni su dječje knjige uvijek zanimljivije i privlačnije od literature za starije. A ova knjiga koju smo klinci i ja pročitali za tren oka, oduševila nas je na više načina i razina.


Ono što je meni prvi plus kod neke slikovnice ili dječje knjige je to da ju svi moji klinci (10, 8, 4 god.) mogu i žele slušati/čitati. Kao preporučenu dob sam stavila 5 godina, ali najmlađa djevojčica je poslušala sve priče iz knjige s velikom znatiželjom i pažnjom što znači da bi i mlađima mogla biti zanimljiva jer svako je dijete drukčije. Gornje dobne granice nema jer u ovoj će knjizi uživati i mame i tate jednako kao i bake i djedovi. 
A čim ju otvorite, ova će vas knjiga uvući u neki drugi svijet. Ne samo pričama, već i predivnim ilustracijama. Prvo što ćete primijetiti je predivno drvo izrađeno papercutom. Papercut je drevna umjetnost izrezivanja papira koja potječe iz Kine i kojom se mogu napraviti prava mala remek-djela.


Iza toga, kreću priče. Pet ih je: Mit o stvaranju svijeta, Mit o stvaranju čovjeka, Božanski dvoboj, Božanski konj iz Arkone i Stablo svijeta. 
Sve počinje stvaranjem svijeta i bogovima Perunom i Velesom koji su bili moćni, ali sami, nedovoljno moćni da bi stvorili svijet. To su mogli samo zajedno.
Što je bilo na početku? Svjetlo i voda. Voda je bila posvuda, obuhvaćala je sve i bila je sve. Nije imala ni kraja ni početka."
Zbog Velesove taštine to je potrajalo, no na kraju su ipak uspjeli. Perun je vladao na nebu, a Veles ispod površine zemlje.


No svijet nije bio dovoljan. Veles je silno želio nešto stvoriti. I stvorio je - čovjeka. Novu vrstu životinje koja je izgledala poput  bogova. Ali Perun je bio taj koji je čovjeku dao dušu da ga razlikuje od životinja.
I tako je nastao čovjek kojega su stvorila dvojica bogova Veles i Perun. Zato je čovjek za života morao služiti i Perunu i Velesu jer je bio njihovo zajedničko djelo. Tek nakon smrti čovjekovo tijelo odlazi u podzemno kraljevstvo, čiji je vladar Veles."
Netrpeljivost između Peruna i Velesa samo je rasla dok nije došlo do njihovog dvoboja u kojem je Veles pobijeđen te je morao pobjeći u svoje podzemlje.
Još jedan od bogova slavenske mitologije je i Svetovid, bog rata i ljetine koji je imao bijelog konja koji je mogao predvidjeti ishod bitke o kojem je priča Božanski konj iz Arkone.


Posljednja priča - Stablo svijeta govori o tome kako je pradavni svemir bio nalik na stablo. Zato su se zemaljska stabla posebno štovala i čuvala, a posebno hrast, sveto Perunovo  stablo. Svi bogovi živjeli su u krošnji kozmičkog stabla osim Velesa. On je živio u zemlji mrtvih, među korijenjem kozmičkog stabla gdje je čuvao duše na zelenim pašnjacima.
Tako su međusobno i jedan nasuprot drugome supostojala tri svijeta: božanski, ljudski i svijet mrtvih, koje je povezivala jedna kozmička osovina - axis mundi - stablo svijeta."
Ono što na nevjerojatan i očaravajući način prati zgode i nezgode slavenskih bogova su predivne ilustracije poljske ilustratorice  Ewe Poklewske-Koziełło koja surađuje s vodećim izdavačkim kućama za koje je ilustrirala nekoliko desetaka knjiga najboljih poljskih i stranih autora. Njene su ilustracije u ovoj knjizi dinamične i moderne s nevjerojatnim bojama, uglavnom hladnima kao suprotnost crvenoj unutrašnjosti korica. 
Na samom kraju knjige nalazi se mali leksikon bogova slavenske mitologije uz dodatak starog duha Banika.
Ova knjiga o vjerovanjima naših davnih predaka oduševit će vas i otkriti vam nepoznati ili manje poznati svijet slavenskih bogova.
Možete ju pronaći na web-shopu Školske knjige, a mi se od srca zahvaljujemo na recenzentskom primjerku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes