Čudesno drveće

Napisala: Jen Green
Ilustrirala: Claire McElfatrick
Prijevod s engleskog: Merima Nikočević Ibrahimpašić
Tvrdi uvez, 80 str.
Nakladnik: Planetopija
Preporučena dob: 4+

"Drveće je svugdje oko nas - od najdubljih, najgušćih šuma do naših sela i gradova. Svoj svijet dijelimo sa stablima, živimo uz njih, ali ih često i zanemarujemo. Proučite stranice ove knjige želite li otkriti kako izgleda tajni život drveća."
Ovako počinje ova nevjerojatna knjiga koja nas je uvela u  čudesan svijet drveća. Ne razmišljamo uvijek o stablima, a ona su zaista svugdje oko nas. I toliko toga rade za nas. Daju nam toliko slasnih i neodoljivih plodova, začina i jela, liječe nas, služe kao kvalitetan i izdržljiv materijal, održavaju svježinu i vlažnost Zemlje, proizvode kisik. Umjesto da smo zahvalni za sve što od drveća dobivamo, mi uništavamo šume kako bi izgradili nove prometnice i gradove te dobili drvnu građu. Šumska područja postaju sve manja, uništavaju se životinjska staništa, isušuju se područja, drveće zbog onečišćenja gubi lišće, obolijeva i umire. Važno je naučiti i znati koliko nam je drveće važno, a nema boljeg alata od ove knjige.



Mene je oduševilo kako autorica na jednostavan način opisuje ovaj čudesan svijet, krenuvši od samog stabla. U prvom poglavlju autorica je objasnila što je stablo, koji su mu dijelovi i čemu služe, koje su sve vrste drveća i gdje žive (odlična karta svijeta s vrstama drveća), kako se jedno stablo mijenja kroz 4 godišnja doba. 



U poglavlju Cvjetovi, plodovi i sjemenke saznajemo da kako bi šuma ostala zdrava, drveće mora stvarati novo drveće. Kako? Cvjetovima, plodovima i sjemenkama i zahvaljujući dobro poznatim životinjskim pomoćnicima. Stabla se, kao i ljudi, rađaju, rastu, stare i umiru. Njihov život pomno je opisan i ilustriran. Najviše smo novih informacija saznali u trećem poglavlju: Partnerstvo drveća. Fascinantno je da stabla imaju osjetila. Možda nemaju uši, nos i usta kao mi, ali svakako osjete razne podražaje. 

"Kad životinja gricka list, stablo može osjetiti okus njezine pljuvačke. Stablo čak može razlikovati životinje prema okusu njihove pljuvačke."

Šumske obitelji dobro se znaju i obraniti od nametnika i svojih prirodnih neprijatelja. Na kraju ovog poglavlja saznali smo rekordere među stablima. Najviše (sekvoja, 115 m visine), najveće, najšire, najstarije (kvrgavi bor nazvan Metuzalem, 4800 godina), najteže i stablo koje raste na najvišim visinama. Četvrto poglavlje donosi staništa drveća diljem svijeta te kako i kome stabla služe kao domovi. U posljednjem poglavlju, Drveće i ja, saznajemo kako stabla pomažu nama i kako mi možemo pomoći njima.


Drveće zaslužuje našu pažnju i ljubav. Možemo zasaditi novo drveće ili koristiti reciklirani papir. Na svima nama je da se pobrinemo za drveće i planet na kojem živimo, a još uvijek je jedan jedini.



Na kraju ove inspirativne eko knjige pronaći ćete popis nacionalnog drveća. Neslužbeno nacionalno drvo Hrvatske je bukva. Zanimljiv je ovo popis i dok ćete za neke države vjerojatno lako pogoditi, za neke vam nikad ne bi palo na pamet koje im je nacionalno drvo. Tu se nalaze i Rječnik i Kazalo pojmova koji uvijek dobro dođu.
Malo je reći da nas je oduševila ova knjiga, kako informacijama koje nudi na zanimljiv i djeci pristupačan način, tako i predivnim ilustracijama, ručno nacrtanim crtežima i kolažima inspiriranima ilustratoričinim domom smještenim u ruralnoj Engleskoj.
I na kraju, vrlo važna činjenica da je ova knjiga otisnuta na ofsetnom papiru za čiju izradu nije korišteno drveće.
Knjigu možete pronaći na web-shopu Planetopije, a mi se od srca zahvaljujemo na recnzentskom primjerku.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes