Pe pita o nebu...

Napisala: Silvija Šesto
Ilustrirala: Vanda Čižmek
27 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 4+

Znate ono kad klinci dođu u određenu dob (kako kod koga) pa kad počne postavljanje pitanja. Između 2. i 10.godine djeca u prosjeku postave 288 pitanja dnevno. Oko 105.000 pitanja godišnje. Neka vrlo jednostavna, a na neka ne bismo znali odgovoriti ni da smo ne znam što. Najznatiželjnije su četverogodišnje djevojčice koje postave pitanje u prosjeku svake dvije minute. Kod nas je troje djece od 4, 8 i 10 godina. Nekad mi se zavrti u glavi od količine pitanja. Zapravo, poprilično često.


A sigurno će vam se zavrtjeti u glavi i od Petrovih pitanja. Jer zaista ih je mnogo. Petra svi od milja zovu Pe i kako su njegovi mama i tata jako zaposleni i nemaju vremena odgovarati na njegovih 288 pitanja dnevno, tu je teta Slikovnica. Ona će pokušati odgovoriti na sva njegova pitanja. A što Pe želi znati?
Zašto je nebo plavo? Jesmo li sigurni da nebo nije dolje, a more gore? Možemo li plivati nebom i letjeti morem? Zašto su oblaci bijeli kao ovce? Tko boji Sunce? Koje je boje Svemir? Zašto je kiša prozirna kad pada iz plavog neba?

 

Teta Slikovnica nema uvijek odgovor na sva Petrova pitanja što njega čini ljutim i razdražljivim, a tetu Slikovnicu umornom. Što uopće nije čudno, zar ne?
Roditelji koji nemaju vremena, dijete koje želi rasti i razvijati se i propituje sve oko sebe, ne baš rijetka situacija danas. 


Izvrsne ilustracije Vande Čižmek prate na svoj poseban način ovu priču koja je zapravo komplicirana, ali Silvija Šesto ima običaj komplicirane stvari ispričati na jednostavan i svima razumljiv način. Pe pita o nebu... je prva slikovnica iz serijala Svijet kakav bi trebao biti u kojem dječak Pe preispituje svijet oko sebe i jedva čekamo da vidimo što nam još spremaju iz Ibis grafike.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes