Vera i Jednobrk

Napisala: Davorka Premec
Ilustrirala: Vanda Čižmek
27 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 3+

Kako nam je ova slikovnica došla u ruke u odličnom trenutku. Idućeg mjeseca Maja ide na prvi pregled očiju i nema bolje pripreme od Verinoga iskustva ispričanoga u ovoj slikovnici. Jer kad Majina draga starija sestra prepričava svoje iskustvo s pregleda očiju, onda to zvuči kao scenarij za neki horor film pa smo ju jednostavno zamolili da ga više ne ponavlja. 


Sigurno se svi sjećate Vere, znatiželjne djevojčice koja je sa svojom starijom sestrom Almom pošla u knjižnicu, saznala što se sve tamo može pronaći (a da nije sendvič) i tko joj sve u tome može pomoći. Vera se jako dobro snašla među knjigama, a u novoj avanturi zavirit će u bolnicu. Naime, Vera ima jedan mrvičasti problem - malo joj "bježi" oko pa treba otići na kontrolu kod doktora za oči. Znate ono kako su djeca oduševljena kad trebaju ići kod doktora. E, pa takva je i Vera. Radije se ne bi ni ustala iz kreveta. No kad joj mama objasni da samo ide na pregled kako bi dobila nove naočale i da može povesti i svog plišanca Jednobrka kojem također treba pregled očiju, Vera se udobrovolji i svojevoljno pođe u bolnicu. 

 

A ondje, čitava sila neobičnih ljudi, aparata i prostorija. I drage medicinske sestre i doktorica koja će brzinski pregledati Verine oči i reći što joj je činiti. Ali nakon što doktorica pregleda Jednobrka i predloži da mu zašije rupicu na trbuhu, Vera će brzinom munje krenuti kući kako bi ga ona sama izliječila.


Vera i Jednobrk je jedna vesela priča koja će odlično poslužiti svoj djeci koja se pripremaju na neki pregled kod doktora (a i ne samo njima) da im pokaže da bolnica zapravo i nije tako strašno mjesto, uglavnom. Još kad uz sebe imate omiljenog plišanca, onda se sasvim sigurno nemate čega bojati. Djeca se vole poistovjetiti s likovima u pričama koje čitamo, vole čitati i slušati o iskustvima druge djece/životinja. A najviše od svega vole kad sve dobro završi, kad vide da se problem koji je njima bio jako velik, riješi na najbolji mogući način. Nama su slikovnice odličan alat za prevladavanje raznih poteškoća jer iskreno, teško da ne postoji slikovnica o nekom problemu, poteškoći, a i lijepim stvarima koje vam se mogu dogoditi. Zato iskoristite to. Osim zanimljive priče Davorke Premec, ovu slikovnicu, baš kao i Veru među knjigama, krase svima već poznate i karakteristične ilustracije Vande Čižmek. Njeno poigravanje s bojama i oblicima je baš posebno. A na samom kraju slikovnice možete s djecom prokomentirati i neke pojmove koji su se pojavili u slikovnici, poput bolnice, okulista, optičara, oka. A i saznati tko je zapravo pravi Jednobrk.
Netko koga svi mi zasigurno imamo, ako više ne sa sobom, onda barem u sjećanju na djetinjstvo.
Hvala Ibis grafika na recenzentskom primjerku slikovnice! 
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes