Mađarska

Obožavam tu zemlju. U meni budi neke davne sretne uspomene iz djetinjstva. A sad i mi sa svojom djecom stvaramo neke nove sretne uspomene. Slavoncima i Baranjcima je Mađarska oduvijek bila bliska i draga. Sjećam se onih godina prije rata kad smo barem jednom mjesečno odlazili u Mohač, Šikloš, Harkanj. Točno se sjećam svih onih mirisa mađarskih kobasica i sira na tržnici u Harkanju, kupovine odjeće u Šiklošu i Mohaču. I pokušaja šverca neke salame koju nam je carinik na graničnom prijelazu oduzeo, a moja mama za njim vikala: Dabogda se udavio dok ju jedeš! Nije moja mama inače tako slatkorječiva, ali baš ju je iznervirao taj carinik.

Mohač

Danas možemo i salamu donijeti bez problema, iako najčešće tamo kupujemo kutije Barnija koji su upola jeftiniji (a to je jedino što Mihi želi jesti za užinu u školi). U nabavku Barnija obično idemo u Mohač jer nam je on najbliži. Divan gradić s prekrasnim dječjim igralištima na samom Dunavu. Uvijek prošetamo centrom, uz Dunav gdje trajekt vozi s jedne na drugu stranu i poigramo se na nekom od igrališta.


Šikloš

Thermal Spa Siklos, omiljeno kupalište Slavonaca i Baranjaca u zimskim (a i ljetnim mjesecima). Prekrasno uređeno, čisto i povoljno (obiteljska ulaznica vikendom 2+2 oko 190 kn, ručak u restoranu oko 20 kn po osobi). Usput možete i prošetati ovim divnim gradićem, mi nismo jer - bazeni.


Aquapark Orfu


Iako se većina Slavonaca i Baranjaca odlučuje za mađarska kupališta u Šiklošu i Harkanju ljeti, mi smo otišli mrvicu dalje, u Orfu, nekoliko kilometara iza Pečuha. Aquapark je smješten na obali jezera i priroda je prekrasna. Nekoliko je bazena, vodenih atrakcija i 7 tobogana (na 5 velikih mora se imati 120 cm da bi se moglo spuštati). Klinci i muž su isprobali sve, ja se na jedan nisam usudila, bilo me strah. Family ulaznica (2+2) je cca 160 kn, mlađi od 6 godina imaju besplatan ulaz. U sklopu Aquaparka je nekoliko restorančića, sladoled je oko 10 kn, isto kao i pommes i langošice, hamburgeri oko 20 kn. Dnevni najam ležaljki je 10 kn.Puno je prirodnog hlada, jako čisto i uredno i ovo nam sigurno nije zadnji odlazak tamo bez obzira na upalu mišića. Uživali smo sa svojim prijateljima pa evo, možda se netko od vas nakon preporuke uputi ili je već bio u Orfuju. Od Osijeka do Orfuja je cca 1.45 h vožnje. 
P.S. neke osječke putničke agencije nude jednodnevne izlete u Orfu ako vam se ne da ići autom
P.S.2 bazeni u Aquaparku su: olimpijski, jacuzzi, veliki mješoviti sa širokim toboganom i vodenim atrakcijama, bazen za velike tobogane i 2 dječja bazena s vodenim atrakcijama i dječjim toboganom
P.S.3 u sklopu Aquaparka su i dječji park te razna igrališta za sportove. 
I naravno, radi samo ljeti.Pečuh

Ako tražite neku bližu destinaciju za Advent ili bilo koje drugo vrijeme (bili smo prošle godine u siječnju, a svakako planiramo jednom otići i u proljeće), šaljemo vam preporuke za Pečuh ❤️

Mi smo otišli vlakom radi ugođaja (povratna karta za odrasle 50 kn, za djecu preko 6 god. 25 kn), tandrkate se u njemu poprilično, ali klincima, naravno, ne smeta. Adventski vašar u Pečuhu je prekrasan, nalazi se u samom središtu, nije prevelik, ni premalen, baš taman. Kako se približava večer, sve je veća gužva, ali je i ljepše. Mana je što zadnji vlak za Osijek polazi malo iza 17 h pa smo morali trčati na njega. Ali bio je to dan za pamćenje, netko je bio toliko umoran da se odjavio čim se vlak pokrenuo. 


 Ovo je samo djelić onoga što se može vidjeti i isprobati u baranjskom dijelu Mađarske. Dalje od toga s klincima nismo išli. Ali puno toga bi još htjeli s njima obići, svakako Balaton i Budimpeštu u kojoj smo bili prije sto godina za jedno Valentinovo. Za ljeto već imamo u planu još neke aquaparkove koji nisu jako daleko. Jedva čekamo!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes