Djedov tajni div

Napisao i ilustrirao: David Litchfield
Prevela s engleskog: Aleksandra Barlović
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Mozaik knjiga
Preporučena dob: 3+

Biti drukčiji nije uopće lako. Nekad se te drukčijosti ljudi uplaše, ne znaju kako reagirati, a nekad pobjegnu glavom bez obzira. Još ako je taj netko drugačiji poput djedovog tajnog diva i ima "noge duge poput kanalizacijskih cijevi, šake velike poput stolova i stopala golema poput čamaca" onda nije niti čudno da ga se jedan dječak boji.


Stanovnici jednog gradića Gableviewa oslikavaju gradski mural, no nitko od njih ne može dosegnuti vrh zida kako bi ga završili. Billyjev djed zna tko bi mogao pomoći, no Billy je uvjeren kako je djed tajnog diva izmislio iako mu je ispričao o svim situacijama u kojima je tajni div pomogao građanima. Ali, samo ga djed može vidjeti jer je on tajan i jer bi ga se ostali uplašili i tako ga rastužili. Billy tvrdi da se on ne bi uplašio, no već idućeg jutra, pri pogledu na gradski mural i diva koji se tamo našao čini ono što je rekao da neće. Bježi što dalje od diva. Nakon što porazgovara s djedom o onome što se dogodilo, odluči divu napraviti dar. Hoće li se div pojaviti? Djed i Billy ga čekaju i dižu psića Murphyja visoko nadajući se da će ga div doći spasiti.


I zaista, on dolazi, spašava Murphyja i nakon što ugleda dar-sebe naslikanog na gradskom muralu zajedno s ostalim stanovnicima, veselo se nasmiješi.  Jer sve što je div želio dok je bio tužan je ono za čim svi čeznemo kad smo tužni-prijatelja.


Iako prva asocijacija na diva možda nije najblaža i nosi neku negativnu konotaciju, div je u ovoj priči dobar i plah, bradati veliki medo u zakrpanim hlačama koji svakome pomaže. Ali drukčiji od ostalih stanovnika gradića. Divna je ovo priča Davida Litchfielda koja nas uči da biti drukčiji zapravo nije ništa loše, da drukčije trebamo prihvatiti jer ćemo tako obogatiti i svoj svijet, da ne sudimo po prvom dojmu te da ne robujemo stereotipima i predrasudama. Ilustracije su umjetnost same po sebi. Prekrasno nacrtane olovkom i drvenim bojama te oslikane vodenim bojama, nose dozu čarolije i tajnovitosti baš kao što i sam naslov kaže. Ali ilustracija djeda, Billyja i Murphyja u čamcu koji prkosi ogromnim olujnim valovima, pa, nemam riječi. Za uokviriti i staviti na zid.


Pročitajte ovu divnu slikovnicu sa svojim mališanima, učite ih prihvaćanju, toleranciji i različitosti i sjetite se dr.Seussa: "A person is a person, no matter how small." 
Ili big u ovom slučaju ;-)
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes