Jura i gopođica Zavissst

Napisao: Roman Simić
Narisao: Manuel Šumberac
30 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Profil
Preporučena dob: 4+

Svi smo mi u nekom trenutku života ili više njih, upoznali gospođicu iz naslova ove slikovnice. Isprva je sitna, gotovo da se i ne vidi, a onda uz našu pomoć i naše misli raste i deblja se. Prava je to zmija, podmukla i ne baš lijepa. 


Važno ju je prepoznati, oduprijeti joj se, ne hraniti ju. Jer ako i samo pomislimo na svoje drage, na sve što volimo raditi, gospođica Zavissst nema šanse. Ali lako je nama odraslima prepoznati taj teški osjećaj u prsima i bubnjanje u ušima jer je kod susjeda zelenija trava. Malenima je taj osjećaj sasvim nepoznat i pojavi se niotkuda. A kako djeca ne znaju uvijek verbalizirati svoje osjećaje i probleme koji ih muče, priče, slikovnice i knjige su pravi alat za razumijevanje svojih i tuđih osjećaja. Baš kao što mudri djed pokušava Juri pomoći da prepozna taj ružni osjećaj koji ga muči kroz priču o svom putovanju Amazonom, tako i ova slikovnica može pomoći djeci da osvijeste zašto su ponekad ljuti jer netko drugi ima ljepšu i bolju igračku, školsku torbu ili odjeću. 
Juru smo već upoznali u slikovnici istog autorskog dvojca, Jura i kuckalo protiv dosade, kad se Jura uhvatio u koštac s tim najčešćim gnjavatorom ljetnih i svih drugih praznika, dosadom. I to uspješno!
Ovoga puta Jura s tatom i djedom odlazi na rođendansku proslavu svog najboljeg prijatelja Roka. No, odjednom Jura počinje uočavati neke stvari koje mu prije nisu bile važne. Čini mu se da svi imaju kostim bolji od njegovog, da je Rokov stan bolji od njegovog, da je Roko u nogometu bolji od njega, da ga svi vole više nego njega. I kao šlag na kraju, prolazeći pokraj kauča na kojem su sjedili tate, shvati da njegov tata nije ni među višima, a kamoli najveći. 


Taj izdajnički udarac dotuče Juru koji ljutit, kriv i tužan odlazi u dvorište i započinje razgovor s djedom. A djed ko djed, odmah shvaća što je na stvari i  svojom anegdotom pomogne Juri shvatiti da je zavidio svom prijatelju Roku bez ikakvog razloga. 


Jura odjuri poželjeti najboljem prijatelju sretan rođendan, a gospođica Zavissst ispari bez traga. 
Ovo je već treća slikovnica na kojoj surađuju Roman Simić i Manuel Šumberac, rekla bih vrlo uspješno. Spoj zanimljive rimovane priče i neobičnih ilustracija pokazao se pravim smjerom, a nas su oduševile i kratke biografije autora i ilustratora na kraju knjige. Vrlo maštovito i humoristično!

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes