Ovdjezemska

Napisala: Tamara Vučković
Ilustrirala: Dubravka Kolanović
32 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Harfa
Preporučena dob: 4+

Konačno je Zem stigao i do nas 😃
Pročitali smo ga odmah. Nekoliko puta jer kod nas sve tako ide. I oduševili se. Život je toliko brz da ponekad jednostavno ne stignemo živjeti punim plućima, već smo na nekom autopilotu. Ali zato je tu Zem, taj divni veseli jednorog, da nas podsjeti kako je svaka sitnica važna i kako je čarolija svugdje oko nas.


On živi u predivnoj zemlji Ovdjezemskoj i nitko ne zna zašto je uvijek sretan i s osmijehom na licu, ali pretpostavljaju da je to zbog njegovog roga. I svi koji ga upoznaju žele dotaknuti njegov rog kako bi i oni bili sretni. Ali ne znaju da sreća nije instant paketić. Sreća se živi. 
Jednoga dana Zema upozna jedan Dječak koji poželi saznati zašto je Zem tako sretan.


I on mu odluči pokazati. Dječak se popne na Zema i zajedno pojure kroz gustu šumu, široku zelenu livadu, preko rijeke i kraj planinskog potoka i vrate se na isto mjesto odakle su krenuli.


I Zem upita Dječaka razumije li sada njegovu sreću. No Dječak je bio zbunjen. Nije vidio ni osjetio ništa posebno. Prošao je putem kojim prošao već nebrojeno puta, a stalno je iščekivao kad će stići. U tom iščekivanju nije vidio čaroliju. Čaroliju sunčevih zraka, šuškavog lišća, pucketanja grančica, šumskih životinja, mirisa proljeća, pjesme rijeke i potoka. I tada Dječak shvati da sreća nije mjesto do kojeg treba stići. Sreća je u svakome od nas. Ponekad se sakrije, ali ju u Ovdjezemskoj uvijek možemo pronaći. Ako zatvorimo oči, duboko udahnemo i izdahnemo, naći ćemo se u Ovdjezemskoj, gdje uvijek stanuje sreća.
Predivna je ovo slikovnica nove autorice Tamare Vučković, diplomirane učiteljice razredne nastave i engleskog jezika i majke dvojice dječaka. Tamara je autorica prvih meditacija za djecu na hrvatskom jeziku koje objavljuje na svom You Tube kanalu "Vježbaonica sreće", a njihove aktivnosti možete pratiti i na istoimenoj Facebook stranici. 
Uz ovu priču, na kraju slikovnice, pronaći ćete i vježbu za opuštanje. One zajedno uvode djecu, ali i odrasle, na put usmjerene ili usredotočene svjesnosti (engl.mindfulness). 
Često djeci govorimo da se koncentriraju. Želimo da nas pažljivo slušaju, da napišu zadaću, no teško im je ostati fokusiranima kad su stalno izloženi brojnim informacijama i gadgetima te se njihova pažnja lako rasprši. E tu onda nastupa usmjerena/usredotočena svjesnost. Namjerno usmjeravanje  pažnje na osjećaje, misli i osjete u tijelu u sadašnjem trenutku, prihvaćajući sve ono što se događa u nama i oko nas, ma kakvo to iskustvo bilo. Mindfulness uči osvijestiti ono što se događa u okolini, uči umiriti um i ne reagirati automatski po ustaljenom načinu. Uči nas usmjeriti se na ono što trenutno činimo. A upravo to čine Zem i Ovdjezemska. 
Mindfulness se kod djece razvija vježbom. Kroz vježbe disanja, vizualizaciju, pokret ili slikanje. Djeca uče otpustiti misli koje im se vrpolje u umu kako bi se mogla usmjeriti na sadašnji trenutak. Kroz vježbe fokusiranja na svoja osjetila, na ono što vide, čuju, mirišu i dodiruju, djeca se uče usredotočiti na jednu stvar i povećati svjesnost. Zato obožavam boravak vani, u prirodi, jer se djeca lakše usredotoče, pažljivija su i osviještenija. A i mi odrasli. 
Dok budete čitali ovu zanimljivu slikovnicu, imat ćete osjećaj kao i da jeste vani. Prekrasne ilustracije Dubravke Kolanović, naše poznate i nagrađivane ilustratorice, kandidatkinje za Andersenovu nagradu 2020.g., povest će vas kroz čarobnu Ovdjezemsku. 



Kroz gustu šumu i zelenu livadu, preko rijeke i potoka kraj kojeg ćete se i vi poželjeti odmoriti. Sve je u ovoj slikovnici tako umirujuće i nježno i pažljivo odabrano. Od priče i likova do palete boja. Uživat ćete u svakoj rečenici i svakoj ilustraciji, zajedno s vašim mališanima. 
I nemojte zaboraviti ovu priču, nemojte da sreća bude često sakrivena. Samo duboko udahnite i izdahnite, posjetite Zema i Ovdjezemsku i živite život punim plućima. Živite sreću.
Slikovnicu možete kupiti na web-shopu nakladničke kuće Harfa.


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes