Zlatarovo zlato

Ilustrator: Zdenko Bašić
Urednica: Tanja Konforta
46 str., tvrdi uvez
Nakladnik: Spiritoso
Preporučena dob: 5+

Može li rođendan nekog autora biti ljepše obilježen od izdanja čarobne slikovnice koja je nastala prema motivima njegovog najpoznatijeg romana? Upravo tako je obilježena 180.godišnjica rođenja Augusta Šenoe, autora prvog hrvatskog povijesnog romana Zlatarovo zlato



Slikovnica Zlatarovo zlato nastavak je projekta „Knjiga kao autentičan kulturni suvenir“, a objavljena je uz potporu Ministarstva kulture RH i Grada Zagreba. Riječ je o vrijednom projektu rađenom po najvišim pedagoškim i umjetničkim standardima. Istovremeno s objavljivanjem slikovnice na hrvatskom jeziku tiskan je i prijevod na engleski jezik jer se uz književnu baštinu ovom slikovnicom promovira i grad Zagreb. 
Urednica Tanja Konforta odradila je odličan posao prilagodivši povijesni roman formi koja je bliža najmlađim čitateljima-djeci. Uzevši motive iz Šenoinog romana Zlatarovo zlato ispričala je najpoznatiju hrvatsku ljubavnu priču na djeci prihvatljiv način. A osim što će saznati o ljubavnoj priči između Dore i Pavla, spletkama Grge Čokolina, Stjepka Gregorijanca i Klare Grubarove, djeca će otkriti i zanimljive detalje o gradu Zagrebu i njegovoj okolici kroz kratke tekstove koje je urednica pripremila. Tako mogu saznati i naučiti više o crkvi sv. Marka, Kamenitim vratima, Manduševcu, Medvedgradu, Samoboru i Remetskom samostanu. Sigurno će ih razveseliti i skrivene stranice u slikovnici te recept za Magdine paprenjake koje mogu ispeći uz pomoć odrasle osobe. Moje klince jesu pa trenutno pokušavam odgoditi peckarenje paprenjaka do sljedećeg Božića 😀
Često djecu, kad dođu u čitalačke godine susreta s prvim književnim klasicima, ta djela nastala davno prije njihovog rođenja, o nekom drugom svijetu i načinu života, pokose. Taj je susret djeteta s književnim klasikom iznimno važan, nekad i od presudne važnosti za ostatak njihovog čitalačkog života, čitalačkih navika i interesa. Zato je ova slikovnica odličan primjer kako uvesti djecu u svijet književnih klasika. Djeca odlično reagiraju na nju (provjereno!), a kad dođe vrijeme da se susretnu sa Zlatarovim zlatom u punom opsegu, moći ćete ih podsjetiti na to koliko im se svidjela ova slikovnica i kako će čitajući Šenoin roman proširiti priču koja im je draga.
Kako bi se klinci što bolje upoznali s likovima prije čitanja, na unutrašnjim koricama nalaze se portreti svih likova i njihovi kratki opisi, a na tu stranicu ćete se sigurno vraćati nekoliko puta. Kao i mi. 
Priču vam neću prepričavati, vjerujem da ju svi znate i da ste pročitali lektiru kad je bilo vrijeme 😀
Ali ono što nam je nedostajalo u lektiri, barem meni, su ove bajkovite, da bajkovitije ne mogu biti, ilustracije Zdenka Bašića. Umjetnika, u punom smislu te riječi. Jer Zdenko Bašić je i ilustrator i autor i redatelj i kostimograf i grafički dizajner. Dosad je dobio mnoge nagrade i priznanja za svoje uratke, a ja ću se, da ne pretjeram, držati onih vezanih uz dječju književnost. 2006.g.dobio je nagradu  Ovca u kutiji stručnog i dječjeg žirija za ilustracije u slikovnici Priče o čokoladi te nagradu Kiklop za istu slikovnicu za najbolje grafičko oblikovanje. 2009.g. dobiva nagradu Grigor Vitez za likovno ostvarenje u knjigama Priče iz davnina i Novela od Stanca, upisan je na Časnu listu IBBY-ja (International Board on Books for Young People Honour List), a na Šestom biennalu (Hrvatsko biennale ilustracije) osvojio je Grand prix/Veliku nagradu. 
Najbolje je Bašićev rad opisala Danijela Marković, autorica i kustosica izložbe u Galeriji Klovićevi dvori:
"Kao ilustrator izradio je ilustracije za brojna književna djela domaćih i inozemnih izdavača poput Božićne priče Charlesa Dickensa, Alise u zemlji čudesa Lewisa Carrolla, Snjeguljice, Pinocchia, Grimmovih i Andersenovih bajki, Priča iz davnina I. Brlić Mažuranić, Frankensteina Mary Shelley i drugih. Za mnoge od njih primio je nagrade i priznanja. U svojim radovima on spaja naizgled nespojivo – motive starinskog, dalekog i  prošlog obrađuje suvremenom digitalnom kompjuterskom grafikom te pritom uspijeva evocirati uspomene i djetinjstvo, pobuditi emocije, a promatrača prenijeti u neki drugi, bajkovit i velom tajni obavijen svijet."
Nas je zaista prenio u neki drugi, bajkovit i velom tajni obavijen svijet Zagreba i okolice od prije nekoliko stoljeća. Klinci i ja smo uživali zahvaljujući Zlatarovom zlatu, a ako vam se sviđa što ste pročitali, svakako naručite ovu bajkovitu slikovnicu putem njihove web-stranice.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes