Slikovnice o ljubavi

Ne znam kako vi stojite s Valentinovom i ovim ljubavnim tjednom, ali ja nisam baš neki poklonik tih komercijalnih blagdana i potrošačke groznice koja ide uz to. Ljubav nam je potrebna svaki dan, volimo biti voljeni i voljeti pa zašto ju onda ne bi i slavili cijele godine. Ljubav dolazi u raznim oblicima, svima nam je to jasno, od roditeljske ljubavi, prijateljske ljubavi do ljubavi između partnera. Mi smo ipak odlučili iskoristiti priliku i u ovom tjednu ljubavi pročitati neke slikovnice kojima su tema ljubav i poljupci, ono što svi jako volimo 💕

Andrea Petrlik Huseinović: Ljubav
32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Kašmir promet
Preporučena dob: 3-6 godina

Ova slikovnica nam je zapela za oko u knjižnici zbog samog svog naslova Ljubav, a i zbog predivne naslovnice na kojoj dijete drži bijelu golubicu koja u kljunu ima maslinovu grančicu. Nema mnogo teksta u njoj, ali sve što treba biti rečeno je tu. Dijete, ne znamo koje i gdje živi, kroz slikovnicu nabraja što voli i želi, što ne voli i ne želi, čega se boji. A to su zapravo misli svakog djeteta na bilo kojem kontinentu. Svako dijete želi imati svoj dom i nekoga da ga voli, želi učiti, igrati se, živjeti u tolerantnom svijetu koji prihvaća različitost, a ne voli mržnju i nepravdu, ratove. I boji se biti sam i napušten. Zapravo, kad malo bolje razmislim, to želimo i mi odrasli, zar ne?
Divne su ilustracije Andree Petrlik Huseinović koje bi i same, bez teksta, ispričale priču. Pažljivo odabrane nijanse boja i živopisno oslikane emocije na licu djeteta u tehnici akvarela plijene pažnju, kako mališana, tako i odraslih. Slikovnica Ljubav nagrađena je nagradom Kiklop za najbolju slikovnicu 2012.g. te pohvalom nagrade "Grigor Vitez", a uvrštena je i u godišnji izbor najkvalitetnijih knjiga za djecu Međunarodne dječje knjižnice u Münchenu.


"Želim biti sretan
jer ja sam dijete."




Melanie Joyce: Volim te, TATA!
Ilustracija: Polona Lovšin
Preveo i prilagodio: Filip Kozina
24 stranice, tvrdi uvez
Preporučena dob: 3-6 godina

"Očevo srce dubok je zdenac pun beskonačne ljubavi i ponosa."



Ne znam čini li mi se samo ili je to zaista tako, ali kao da u slikovnicama češće nailazim na opise ljubavi između majke i djeteta, a rjeđe na one očinske ljubavi. Nezasluženo. Jer očevi i njihova ljubav su jednako važni kao i majka i njena ljubav prema djetetu. U ovoj slikovnici mali medo govori svom tati zbog čega ga toliko voli. Jer kraj njega osjeća sigurnost, jer se s njim igra, jer ga tješi kad je tužan, jer ga uči mnogim korisnim stvarima, jer ga čuva od opasnosti, "jer tvoj je nježni zagrljaj najmekša postelja u koju liježem noću, a tvoja me ljubav čuva i u snovima." Nezamjenjiva je očeva ljubav prema djetetu i svako je dijete treba.
Divna slikovnica kojom se veliča ljubav između oca i djeteta autorice Melanie Joyce koja je dosad objavila preko 60 slikovnica i dječjih knjiga i koja se smatra privilegiranom jer je plaćena da radi nešto što obožava. Izvrsno ju nadopunjuju ilustracije nagrađivane slovenske ilustratorice Polone Lovšin, poznate ne samo u Sloveniji, već širom svijeta. Najčešće stvara tradicionalnim tehnikama i alatima, a u zadnje vrijeme koristi A3 LED light box. Prekrasne boje, priroda i likovi malog i velikog mede svidjet će se i vašim mališanima i vama. 

Izvorno priredila Melanie Joyce: Daj mi pusu
Ilustrirala: Anna Jones
Tekst: Filip Kozina
24 stranice, tvrdi uvez
Preporučena dob: 3-6 godina

Svi volite poljupce, zar ne? Onda je ovo prava slikovnica za vas i vaše mališane. Nježni i slatki stihovi za najmlađe i vesele ilustracije Anne Jones osvojit će vas na prvo čitanje i listanje slikovnice. Ova ilustratorica koja živi u sunčanom Brightonu sa suprugom i dvoje djece stvara prava mala umjetnička djela jarkih boja i zanimljivih detalja. U ovoj slikovnici pratit će vas još dva medvjeda, mali i veliki. A stihovi o poljupcima i roditeljskoj ljubavi potaknut će i vas da svoje mališane obaspete poljupcima, bilo za laku noć ili za veseo dan, po cijeli dan.

"Poslušaj me sada, ja te lijepo molim
...pusu ću ti i ja dati jer te jako volim."


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes