Pika Vončina: Četiri godišnja doba

34 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Mozaik knjiga
Preporučena dob: 3-6 godina

Moji klinci ja pročitali smo već nekoliko slikovnica Pike Vončine i mogu slobodno reći da nam je (i meni i njima) jedna od najdražih domaćih autorica i ilustratorica. Na blogu smo već imali njene slikovnice 4 priče iz Zečje zemlje i Putovanje tete Hilde koje su nas iznenadile svojim maštovitim i neobičnim likovima te zanimljivom radnjom. Pika Vončina, osim što piše, sama ilustrira svoje slikovnice. Odnosno, ona je prvo, kao što sama kaže, ilustratorica. U jednom trenutku života osjetila je inspiraciju za pisanje, prvo je objavljivala u dječjim časopisima, a onda je objavila i svoje autorske slikovnice.
Četiri godišnja doba je slikovnica koja se sastoji od 4 priče. Svaku je autorica napisala posebno u različitim razdobljima svog života, a onda ih je sve skupila u jednu slikovnicu pod zajedničkim naslovom Četiri godišnja doba. 




U prvoj, proljetnoj priči pratimo život gusjenice Emerika koji ni sam nije svjestan toga da će postati leptir. Poput Vrlo gladne gusjenice Erica Carlea, Emerik je stalno gladan i stalno jede dok se jednog dana ne zakukulji. Nakon što se odmorio i odspavao, budi se i izlazi iz svoje kukuljice kao divan, lepršavi radoznali leptir. Moji klinci su Emerika odmah povezali s Vrlo gladnom gusjenicom i u zadnje vrijeme ostajem zapanjena koliko su toga iz slikovnica upili. Ja vam ne mogu reći točan broj slikovnica koje smo do sada pročitali, ali ne bih lagala kad bih rekla da ih je sigurno preko tri stotine. A oni se sjećaju toliko toga da ja nekad moram stati i razmisliti o kojoj se slikovnici radi.


Druga, ljetna priča otkrit će vama i vašim mališanima jednog zanimljivog lava Mirislava. Mirislav je jedan jako dobar lav koji ima problem sa svojom grivom. Ona, naime, raste i raste i ne prestaje rasti. Vuče se po podu, u nju se petljaju grančice i pijesak i Mirislavova mama nagovori Mirislava da ode na put potražiti frizera koji će mu ošišati grivu. Putem je pomoću svoje grive spasio mačka i zeca te na koncu pronašao frizera-gospodina Cendrovskog koji mu je skratio grivu i olakšao mu život.


U trećoj, jesenskoj priči upoznat ćete slona Gašpara iz daleke Afrike koji plete najdivnije i najmekše šalove i obitelj ježa Slavena s druge strane svijeta koje će spojiti jedan šal  i jedna roda.


A kako i priliči jednoj zimskoj priči, ona će vas odvesti na daleku Antarktiku gdje ćete saznati sve o malenom pingvinu Frederiku koji jako voli hladnoću i zvijezde. Najveća želja mu je pomirisati i gricnuti zvijezdu, a ona će mu se i ostvariti.


Pitate se kako? Saznat ćete ako odlučite pročitati ovu divnu slikovnicu u kojoj tekst i ilustracije čine jednu jedinstvenu i zanimljivu cjelinu. Mene svaki put iznenadi maštovitost priča Pike Vončine i neobična imena njenih likova. Od Euzebija i tete Hilde do Mirislava i Frederika. Ilustracije u slikovnici su prava poslastica za sve ljubitelje lijepih i zanimljivih ilustracija. S mnoštvom detalja, ali dozirano baš taman da ne odvuku djecu previše od slušanja/čitanja priče. Pika Vončina u svojim ilustracijama kombinira akvarel i temperu na papiru i poznata je po tome da ne koristi digitalnu tehnologiju. Tekst koji se nalazi u slikovnicama piše rukom. S obzirom da je tekst pisan velikim tiskanim slovima, i početnici u čitanju mogu pokušati samostalno pročitati barem koju priču iz ove slikovnice.
Slikovnica Četiri godišnja doba  uprizorena je prošlog ljeta u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka u formi japanskog kamišibaj teatra. Kamišibaj teatar je ulično kazalište u obliku papirnate drame gdje jedan glumac interpretira priče uz pratnju stripovskih ilustracija smještenih u malo drveno kazalište.



Nadam se da su neki od vas uspjeli pogledati ovu pričopredstavu, a ako ne, svakako pokušajte!

*fotografija preuzeta s http://www.novilist.hr/Kultura/Kazaliste/Premijera-Cetiri-godisnja-doba-Pricopredstava-u-formi-japanskog-kamisibaj-teatra
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes