Ivanka Borovac: Detektiv Dinko i nestali mačak

Ilustracije: Dario Kukić
136 stranica, meki uvez
Nakladnik: Turistička naklada
Preporučena dob: 7-12 godina

Kako smo mi progutali ovu dječju knjigu. Moji klinci i ja, zajedno. Jako, jako nam se svidjela. Svaku smo večer čitali po jednu detektivsku priču, nekad su klinci užicali dvije. Ipak su oni ispod i na donjoj granici preporučene dobi pa sam ja živjela u uvjerenju kako je ovo previše teksta, a premalo ilustracija za njih. O kako sam se prevarila. Gadno. Očito je čitanje slikovnica od najranije dobi na njih utjecalo tako da sad mogu pratiti priču i radnju bez obzira na to što gotovo da nema, odnosno ima vrlo malo ilustracija. Ali taman dovoljno da bace oko na njih, steknu vizualan dojam o likovima i nastave slušati zanimljivu priču.


Detektiv Dinko i nestali mačak je zapravo zbirka koja se sastoji od 9 kratkih detektivskih priča, svaka ima od 12 do 18 stranica. Priče koje se nalaze u zbirci su: Detektiv Dinko i Slučaj rizi-bizi, Detektiv Dinko i nestali mačak, Detektiv Dinko u potrazi za Sebastijanom, Detektiv Dinko i torta nad tortama, Detektiv Dinko i duhoviti dvorac, Detektiv Dinko i pljačkaš ispod trešnje, Detektiv Dinko i pas u zadnji čas, Detektiv Dinko i zagonetna poruka, Detektiv Dinko i gusarsko blago.

"Brdovac je selo. Na brdu, naravno. I pomalo zbrda-zdola: seljačke kuće izmiješane s vikendicama. Dinku je to najljepše mjesto na svijetu. Mami je raj na zemlji. Tati čudesna oaza mira i tišine."

Dinko živi u Brdovcu, kao i njegovi prijatelji blizanci Neven i Georgina, koji ne vole svoja imena i traže da ih se zove Neno i Gina. Zajedno čine jednu zanimljivu detektivsku družinu koja stalno nailazi na nove detektivske zadatke te ih pokušava riješiti. Zajedno istražuju neobične slučajeve krađa u Brdovcu, nestanak mačka Slavka, nestanak zlatnog retrivera Nore, neobičnu slikaricu Arahnu koja je totalni antitalent u pravljenju torti i kolača, slučaj pojave duhova u napuštenom dvorcu, pomažu u hvatanju kradljivaca koji su opljačkali zlatarnicu, pomoću Vučka otkrivaju školske zlostavljače, rješavaju slučaj zagonetne poruke te u Senju pomoću neobičnih tragova pronalaze uskočko blago zakopano u djedovom dvorištu. Mnogo je smiješnih i zanimljivih zapetljancija u ovim pričama, moji klinci su se valjali od smijeha na neke, a izdvojit ću detalj iz priče Detektiv Dinko i pljačkaš ispod trešnje.  

" Ugledavši ga, blizanci viknu uglas:
-Što se dogodilo?
-Progutao sam košticu...
-zadihano izusti Dinko.
-Pih! Pa ništa ti neće biti-frkne Gina.
-Osim što će možda nastradati veceškoljka
-zahihoće Neno."

Nakon što su tražili da im objasnim kako će to nastradati veceškoljka i potom se smijali do iznemoglosti, klinci su još danima prepričavali upravo taj dio priče 😊
Često do zapleta dolazi jer Dinko i njegovi vjerni pratitelji pogrešno protumače neke osobe i postupke što priču čini još smješnijom i uzbudljivijom.
Sve priče su zanimljive i napete, protkane odličnim humorom, pisane kratkim, djeci prilagođenim i jednostavnim rečenicama. Osobito mi se sviđa što je font malo veći, kao i prored pa se tako i početnici u čitanju mogu okušati u samostalnom čitanju. Mi smo dosad pročitali nekoliko slikovnica autorice Ivanke Borovac, a njena prva slikovnica, Životinjska abeceda, uvrštena je na popis lektire za prvi razred i objavljena je već u  12 izdanja. Želja nam je, a nadamo se da ćemo ju uskoro i ispuniti, pročitati urnebesno smiješne Ljubavne muke jednog Luke. 
Kako čitava zbirka ne bi ostala samo na pisanoj riječi, odlično su je upotpunile mini crno-bijele ilustracije Darija Kukića, koji objavljuje u udžbenicima, časopisima i knjigama za djecu te je odličan strip umjetnik koji se bavi i crtanim filmom.
Sve u svemu, jedna jako zanimljiva zbirka priča kroz koje će klinci naučiti da dobro uvijek pobjeđuje, a zlo se kažnjava, na jedan simpatičan i smiješan način. 
A ako želite osvojiti primjerak ove dječje knjige za svog malog čitatelja ili čitateljicu, posjetite Facebook stranicu Malih čitača i sudjelujte u nagradnoj igri. Sretno!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes