Marijana Križanović: Marine čudesne pustolovine

Ilustrirala: Vanda Čižmek
75 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika
Preporučena dob: 7-12 godina

Čudesna je ta mala Mara, a čudesne su zaista i njene pustolovine. Jer kako drukčije opisati leteće zebre i slonove, susrete s neobičnim bićima na dnu mora, pingvina koji voli čitati i svirati? Marine čudesne pustolovine odvest će vas i vaše mališane na neko posebno mjesto između stvarnosti i mašte. Svašta novoga ćete zajedno naučiti i uživati u pričama i stihovima autorice Marijane Križanović, otprije nam poznate po slikovnicama Kod zubara i Iz života jednog mrava.


Zbirka kratkih priča Marine čudesne pustolovine sastoji se od 6 priča: Leteće zebre, Morski razgovori, Medo koji nije spavao zimski san, Feliks-pingvin koji je bio drukčiji od drugih, Putovanje Europom i U svemiru. Svojom strukturom, pa čak i stilom pisanja, mene je podsjetila na serijal knjiga o zmajiću Kokosu Inga Siegnera. Svaka priča je strukturirana kao samostalna cjelina sa svojom radnjom i likovima pa ih ne morate čitati po redu. Poveznica im je, naravno, ta divna plavokosa djevojčica Mara, u rozoj košuljici i hlačicama s jednom zelenom, a drugom plavom nogavicom. Znatiželjna i vesela, stalno u potrazi za novim znanjima. Moji klinci su odmah prepoznali "kockaste" ilustracije (kako su ih oni nazvali) Vande Čižmek i povezali ih sa Sirupom protiv mačjeg kašlja. Postali su pravi stručnjaci po tom pitanju. S obzirom da smo trenutno u "svemirskoj fazi" možete tri puta pogađati koja im se priča najviše svidjela.
U svemiru, naravno. A Mara je, kao i moji mališani, prava poznavateljica svemira i planeta Sunčevog sustava pa je tako s njima proslavila dan Sunca koji se obilježava svake godine u čast žutom patuljku. Merkur, Venera, Zemlja, Mars, Jupiter, Saturn, Uran, Neptun, Pluton, zvijezde, Mjesec i Mara napisali su i uglazbili Odu Suncu.

"Svima je danas poseban dan,
Sunce slavi svoj rođendan.
Razigran patuljak žut
osvjetljava nama put."



A meni se najviše svidjela priča Feliks-pingvin koji je bio drukčiji od drugih. Feliks je jedan neobičan pingvin koji je umjesto malo hodanja, geganja, klizanja i plivanja odabrao čitanje knjiga i sviranje trube. Iako je to značilo izbacivanje iz njegove kolonije na Antarktici. No Mara ga tješi u svom tonu:

"Talentom pobjeđuj tugu,
pjevaj, sviraj, kroz noć dugu!
Svanut će ti ljepši dan,
znaj da nikad nisi sam!

Tolerantan pingvin budi
i nikoga ti ne kudi.
Ne pitaj za boju, soj,
budi srčan, uvijek svoj!"



Mene je Feliks malo podsjetio na Ne baš savršenog pingvina Peru Stevea Smallmana. Obojica su, zbog toga što su drukčiji od drugih, odbačeni, a na kraju ih njihova zajednica ipak prihvaća.
U Letećim zebrama saznali smo mnoge nove činjenice o zebrama što samo potvrđuje edukativnu vrijednost ove dječje knjige, a jako nam se svidjela narodna priča "Kako su zebre dobile pruge". Zebre su Marine najomiljenije životinje, a u njenim snovima one nisu samo obične životinje.

"Bile su arhitektice, zubarice, spisateljice, plesačice, knjižničarke, učiteljice i fotografkinje."

Jako mi se svidjelo ovo-knjižničarke 😉


Mara je bila očarana morskim dubinama pa tako u Morskim razgovorima upoznaje razna, neobična morska stvorenja. Morsku kravu, alge, hobotnicu Mimi, raka Jetija, dupina i mnoge druge. More ima posebno mjesto u Marinom srcu.

"More se talasa, njiše,
čas glasnije, a čas tiše.
Pripovijeda priče sjajne,
u svom srcu nosi tajne."



Medo koji nije spavao zimski san, maleni Rudolf, zbog hrkanja svojih roditelja nikako nije mogao zaspati, a osim toga, jako je želio vidjeti kako izgleda ta zima koju on svaki put prespava. A najveća želja mu je bila vidjeti i okititi božićnu jelku pa se Mara potrudila da mu se ta želja i ispuni.

"Zimo draga, zimo blaga,
zimo nježna, zimo snježna,
moja zimo bijela!"



U Putovanju Europom, Mara prolazi kroz zemlje koje se inače ne spominju toliko u slikovnicama i dječjim knjigama pa imamo priliku saznati ponešto o Bugarskoj, Ukrajini, Mađarskoj, Slovačkoj, Poljskoj, Latviji, Finskoj, Estoniji, Švedskoj, Danskoj, Norveškoj i Islandu. Putem susreće Djeda Mraza, Malu sirenu, Snježnu kraljicu i Ružno pače. 

"Preko dola, granja, brijega,
djeci daj veselja snijga!
Pahuljica mekih, gustih,
preko staza malih, pustih.

Pokloni im sanjke, skije,
toplu ljubav da ih grije.
Izmami im osmijeh sada,
čarolija neka vlada!"


Sigurna sam da ćete vi i vaši mališani biti oduševljeni ovom bogato ilustriranom dječjom knjigom koja na nov i drugačiji način donosi zanimljive priče s onog mjesta između sna i jave. Iako je preporučena dob od 7 do 12 godina pa je tako i font knjige prilagođen malim čitateljima, lako ju mogu pratiti i mlađi. Njena edukativna i odgojna vrijednost neosporne su, a u moru svakakvih i kvalitetom upitnih slikovnica i dječjih knjiga, Marine čudesne pustolovine pravi su dragulj. Zajedničko čitanje ove knjige neka bude na vašem popisu za ove blagdane, a prije toga odigrajte nagradnu igru na Facebook stranici Malih čitača pa možda baš vaše mališane ova knjiga dočeka pod božićnom jelkom 😍

Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes