Eric Carle: Vrlo gladna gusjenica

32 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Mozaik knjiga
Preporučena dob: 3-6 godina

"Pišem za dijete u sebi. To je uvijek osnova od koje kreće moj stvaralački proces." Rekao je jednom Eric Carle. Vjerojatno je zato njegova slikovnica Vrlo gladna gusjenica toliko omiljena svima. I djeci, i roditeljima, i odgojiteljima, knjižničarima,  svima. Prevedena na preko 60 jezika, prodana u preko 40 milijuna primjeraka. Malo je autora koji se mogu pohvaliti takvim uspjehom. Mene je zapanjio podatak da se svakih 30 sekundi u svijetu proda jedan primjerak ove slikovnice. A vas? Svakih 30 sekundi. 2009.godine Google je obilježio 40. godišnjicu prvog izdanja slikovnice prilagodbom svog loga likovnom stilu slikovnice. Jedan je od američkih dječjih klasika, izdana  1969.godine, a kod nas je prevedena i izdana 2013.g., gotovo 45 godina nakon prvog izdanja. Zašto se toliko čekalo, ne znam.



 Mnogi su Vrlo gladnu gusjenicu čitali na engleskom jeziku, a mi smo ju nedavno ponovno posudili u knjižnici kako bi ju pokazali i preporučili svima koji ju još nisu čitali.
Vrlo gladna gusjenica  je jedna od preporučenih slikovnica u prvoj nacionalnoj kampanji  za poticanja čitanja naglas djeci od najranije dobi Čitaj mi. Vjerojatno se svi oni koji ju nisu čitali pitaju u čemu je stvar. Zašto je ova slikovnica tako popularna?
Osim što je zanimljiva, ova slikovnica je iznimno edukativna.

"U sjaju mjesečine na listu je ležalo jajašce."

Iz tog jajašca izašla je vrlo mala i vrlo gladna gusjenica koja je tražila hranu. U ponedjeljak je progrizla jabuku, a idućih dana kruške, šljive, jagode, naranče, kolač, sladoled, krastavac i još mnogo toga pa ju je tu noć zabolio trbuščić.


Mislim da niti jedno dijete neće ostati razočarano slikovnicom gledajući divne ilustracije i rupice u slikovnici koje je progrizla ova vrlo gladna gusjenica. Mali znatiželjni prstići pokušat će se provući kroz te rupe, a usput će naučiti dane u tjednu, brojeve, boje, koja vrsta hrane je zdrava, a koja ne.


U nedjelju je gusjenica progrizla zeleni list i oko sebe izgradila kućicu u kojoj je ostala iduća dva tjedna. Kad se probudila, probušila je rupicu kroz koju je izašla van i postala divan leptir. Baš divan, šareni, s velikim lijepim krilima.


I to će klinci naučiti, kako od jedne vrlo gladne gusjenice nastane divan, šareni leptir; prirodan ciklus života jedne gusjenice/leptira. A u današnjem svijetu brze hrane i užurbanog stila života, nikako nije naodmet ponoviti kako redovito trebamo jesti voće i povrće pa nas neće boliti trbuščić.
Rijetke su dječje slikovnice koje na djeci zanimljiv način uspiju spojiti edukativnu funkciju s pričom i divnim ilustracijama koje su napravljene od rezanog kolaža, slaganog jedan preko drugog, a zatim crtanog tušem, kredom u boji i temperama. Zato nije ni čudo da Eric Carle kaže da stvara za dijete u sebi. I djetetu u meni se ova slikovnica iznimno svidjela, a i djeci pored mene 😊. Eric Carle je dizajner, ilustrator i pisac dječjih knjiga i slikovnica. Dosad je ilustrirao preko 70 slikovnica, a mnoge su planetarno popularne i pravi bestseleri. 2010.g. dobio je nagradu Hans Christian Andersen, a više informacija o njemu možete pronaći na njegovoj službenoj internetskoj stranici.
Moji klinci bili su oduševljeni slikovnicom, najviše ova najmanja koja još ima male prstiće pa ih je uspjela progurati kroz progrickane jabuke, kruške i ostalo voće, no ni stariji nisu ostali imuni na šarm vrlo gladne gusjenice. Brojali smo zajedno, nabrajali dane u tjednu, pogađali voćke i maksimalno iskoristili sve što Vrlo gladna gusjenica nudi. Posudite ju i vi u vašim knjižnicama i mališani će ju pratiti s uživanjem!




Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes