Predstavljamo autoricu: Marijana Križanović

Prva autorica koju su Mali čitači ugostili je naša draga Marijana Križanović koja nas prati od samoga početka i s kojom su Mali čitači ostvarili jednu divnu suradnju. Marijana nam je ispričala nešto o sebi, kako je zavoljela knjige i čitanje, što čita svojim klincima te što ju inspirira za pisanje. Predstavila je svoje do sada izdane slikovnice i najavila neke nove te poručila svim roditeljima nešto vrlo važno. Uživajte čitajući o ovoj divnoj autorici!

(PO)MALO O MENI

Profesorica sam hrvatskoga i engleskoga jezika. Predajem engleski u Osnovnoj školi Jakovlje. Volim svoj posao i uživam u poučavanju. U školi je često bučno i ponekad ostanem bez glasa, ali nema ljepšeg životnog poziva. Supruga sam i majka dvoje prekrasnih mališana: Kjare (10) i Jakova (6). Kuham, vozim djecu na aktivnosti, pomažem u domaćoj zadaći, volim avanture i putovanja, učim talijanski i njemački. Uživam u vikendima i druženju s prijateljima. Temperamentna sam i emotivna te vrlo uporna. Jednostavna, neposredna i otvorena. Vječiti optimist. I nikada ne kasnim.  Kada pronađem malo slobodnog vremena, posvetim se pisanju koje me ispunjava, opušta, ali i unosi veliko uzbuđenje u moj život.  U trenutcima odmora čitam ili pogledam dobar film. Sretna sam, puno se smijem i htjela bih da mi ne promiču važne stvari u životu. Živim u Zagrebu s obitelji i veselim se novim pričama.

ZAŠTO VOLIM ČITATI

Ljubav prema čitanju nosim još iz djetinjstva. Oduvijek sam voljela knjige. Doma smo bili okruženi knjigama, tata je puno čitao i razgovarali smo dosta o pročitanome.
Čitanjem mijenjam svoju percepciju na svijet u pozitivnom smislu. Na taj način razvijam maštu i prikupljam inspiraciju za svoje pričice te postajem bogatija za nove doživljaje i nova iskustva.
Knjiga koju sam s najviše žara čitala kao dijete je Mali princ – Antoina de Saint Exupery – a. Fascinira me ta suvremena bajka prepuna alegorije koja i pored nestvarne i izmišljene radnje ima itekako stvarne likove. Oni nose probleme modernog doba: nedostatak ljubavi, otuđenost i usamljenost. Kada sam odrasla, pročitala sam ju i na engleskom i na talijanskom jeziku. I dalje mi je broj 1. Jednostavan jezik blizak malenim čitateljima prepun je nježnih i životnih poruka poput ove svima znane:
“Samo kad gledaš srcem, vidiš stvarno.
Ono najvažnije, ne može se vidjeti očima.“



Ježeva kućica - Branka Ćopića prekrasna je i topla priča u stihovima prožeta vrlo jednostavnim humorom. Na popisu je i zbirka pjesama začetnika hrvatske moderne dječje književnosti Grigora Viteza - Kad bi drveće hodalo i moja najdraža pjesmica – Dohvati mi, tata, Mjesec. Mjesec je tu iz puno razloga, a najvažniji je da svoj djeci omogući sanjati prekrasne snove. Rima je nezaobilazni element u Vitezovim pjesmama jer uveseljava ton, stoga su mi njegove pjesmice jako drage i vrlo bliske. Tu je slatki i smušeni Antuntun – Ratka Zvrka te neobični Grga Čvarak koji sve radi naopačke, ali stihovi pršte radošću djetinjstva, humoristične i šaljive pjesme Miševi i mačke naglavačke – Luke Paljetka, dirljiva i poučna priča o velikoj snazi prijateljstva, sebičnosti i dijeljenju u Najbogatijem vrapcu na svijetu – Eduarda Petiške, dječji romani Emil i detektivi te Tonček i Točkica - Ericha Kästnera s vrlo snažnim porukama o neraskidivom prijateljstvu, poštenju i plemenitosti, Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice – Mate Lovraka i još puno lijepih knjiga koje su na prekrasan način obilježile moje djetinjstvo.
Suprug i ja svaku večer, s puno ljubavi, djeci od rođenja čitamo priče. Postao je to prekrasan večernji ritual koji nas sve skupa veseli i dodatno povezuje.
Obzirom da posjećujemo knjižnice na tjednoj bazi, pročitali smo poprilično veliki broj slikovnica i knjiga za djecu.

ŠTO VOLIM ČITATI

Najviše čitam slikovnice, romane, pripovijetke, zbirke pjesama, stručnu literaturu te literaturu o odgoju djece.
Jako volim slikovnicu Imam ideju i što sad s njom – Kobija Yamade u izdanju Planetopije koja potiče na kreativnost u djetetu i pomaže djeci prepoznati svoje ideje i pretvoriti ih u stvarnost.
Draga nam je i Julia Donaldson u izdanju Ibis grafike koju imamo u cijeloj kolekciji u kućnoj knjižnici: Grubzon, Superglista, Mjesta ima na metli svima, Najotmjeniji div u gradu, Prutimir, Mali majmun u velikoj brizi, itd. Dojmljivom lakoćom i slobodom prevođenja Krešimir Krnic vješto se poigrava prekrasnim rimama koje prožimaju sve te priče. Uživam u čitanju Kestutisovih priča i starinskom štihu koji zrači iz njih. Divan je način na koji Kestutis oplemenjuje i oživljava stare stvari. Zanimljivi su  Kokos i svi njegovi prijatelji u uzbudljivim avanturama – Planeta Zoe. Vuk koji je htio biti druge boje, Vuk koji je tražio ljubav i Vuk koji je htio obići svijetOrianne Lallemand u izdanju Algoritma pisan je humorističnim i jednostavnim stilom, a k tome i izvrsno ilustriran. 


Volim radove Zorana Pongrašića koji na jedan vedar, zabavan i 'drukčiji od drugih' način piše svoje priče. Izuzetno mi je draga slikovnica Najsporiji kralj na svijetu i oduševljena sam njegovim romanom Gumi – gumi koji iako se bavi teškom životnom temom ima puno dinamike u sebi i gradskih žargona. Bogat i inspirativan je rad Silvije Šesto (Sirup protiv mačjeg kašlja prekrasna je slikovnica koja poučava malene osnovnim vrijednostima života i njezin duhoviti roman Debela u kojem se progovara o problemima odrastanja o kojima se inače ne govori). Cijenim rad Sanje Polak i uživam u čitanju svih njezinih Paulina te rad Božidara Prosenjaka koji piše nevjerojatnom lakoćom i nenametljivošću. Njegova edukativna pričica „Miš“ o zgodama petorice dječaka koji su ulovili miša i traže mu prenoćište uvijek me nasmije, a divna je i njegova zbirka kratkih priča Sijač sreće u kojoj ukazuje na iskonske vrijednosti koje treba njegovati u svakoj obitelji.
Prekrasan je i suvremeni dječji roman Nade Mihaljević – Anđeo plišanih igračaka koji nas sve poučava toleranciji.
Matoš, Ujević i Antun Branko Šimić, moji su omiljeni pjesnici. Volim i Shakespearove sonete i Ivu Andrića. Iako se kod nas premalo čita poezija, ja zaista uživam u njoj.
Ilustratori su također jako važni u nastanku slikovnica i knjiga. Oni su ti koji pričama udahnu dušu i vrlo je značajna sinergija autora i ilustratora. Volim vedre, maštovite i razigrane ilustracije te najviše uživam u ilustracijama: Vande Čižmek, Lane Hudine, Ivane Guljašević, Karin Tancel, Daria Kukića, Davora Šunka, Marsele Hajdinjak, Marijane Jelić…..


INSPIRACIJA

Moja djeca su neiscrpno vrelo inspiracije. Njihove dogodovštine i pripovijedanja uvijek me nasmiju pa sve te situacije stavljam na papir, a onda polako slažem priču. Odlasci zubaru, šaljive zgode i nezgode na moru, raznorazne maštovite avanture u prirodi, vrtiću, školi, na našim zajedničkim putovanjima, sve je uglavnom prepuno uzbuđenja i zanimljivosti. Nije mi teško pronalaziti teme i ideje jer sam cijeli dan u dječjem okruženju. Volim taj razigrani dječji duh i temperament tako da uvijek ponešto iskrsne za novu priču. Obožavam rime, trudim se da sve bude u osmercima jer s rimom je sve vrlo ritmično i pjevljivo. Najteže je započeti pričicu i složiti rimu, ali to je dio koji mi je uvijek i najizazovniji. Priča nastane vrlo brzo, u jednom dahu, ali rad na njoj traje mjesecima. Ali kada je sve gotovo, jako sam sretna i čitam svim ukućanima finalnu verziju više puta. No, ponekad ne znaju koja je finalna jer uvijek nešto promijenim u letu do samoga tiska pa se na kraju iznenade kada vide drukčiji tekst.


MOJA POLICA

Pišem dječje priče, igrokaze, pjesmice i preko 100 radova objavljeno mi je u dječjim časopisima: Prvi izbor, Smib, Radost i Cvitak. Objavljujem u on-line časopisu Hrvatskog društvu književnika za djecu i mlade Mali Pero i na Školskom portalu te u Osvitu (časopisu za književnost). Stručne članke i prikaze knjiga, članke o djeci s poteškoćama (slijepoj djeci, djeci s autizmom i cerebralnom paralizom) objavljujem u Zrnu (časopisu za obitelj, vrtić i školu).
Napisala sam i jednu zasad neobjavljenu zbirku pjesama za odrasle.
Članica sam Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade (Klub prvih pisaca) te Hrvatskog čitateljskog društva.


U listopadu 2016. godine objavljene su moje dvije edukativne slikovnice: Kod zubara i Iz života jednog mrava u izdanju zagrebačke Eskadrile, sa živopisnim i vedrim ilustracijama Lane Hudine.
Slikovnica Kod zubara je originalna, zabavna i edukativna slikovnica o jednoj kozi i njezinoj zubobolji. Simpatični, razigrani i duhoviti stihovi, malenima će zasigurno pomoći odagnati strah od zubara i osvijestiti prednosti preventivnog djelovanja.
Strpljiva i ljubazna zubarica Poli, ključna u svladavanju straha od boli i zubara, poučava i savjetuje glavnu protagonisticu kako čuvati zdravlje zubi, što jesti, a što ne. Također ju podsjeća na redovito pranje zubi i češće posjete zubaru.
Slikovnica ima značajnu pedagošku funkciju jer je zubarica osoba od povjerenja koja pomaže maloj pacijentici da se lakše nosi sa stresom i polako riješi sve strahove i nedoumice koji ju muče. Tu je i njezin vjerni prijatelj pas koji je od velike pomoći i uvijek uz nju.
Iz slikovnice dijete dobiva odgovor ili rješenje za svoj strah od zubobolje i zubara.
Slikovnica je prema mišljenju knjižničara Gradske knjižnice Umag proglašena jednom od pet najboljih slikovnica u 2016. godini, a sudjelovala je na Hrvatskom festivalu pripovijedanja u Slavonskom Brodu te u različitim aktivnostima, radionicama i lutkarskim predstavama za djecu. 
Namijenjena je djeci, edukatorima, pedagoškim djelatnicima, kazališnim družinama, kazalištima, djeci vrtićke i školske dobi, roditeljima, zubarskim ordinacijama, vrtićima, školama, knjižnicama te svima koji vole čitati.



Slikovnica Iz života jednog mrava poetična je slikovnica koja prati život jednog mrava. Iako prikazan kroz stereotip rutine i marljivosti, mrav u jednom trenutku odvažno odluči sebi priuštiti zasluženi odmor. U ovoj šaljivoj, neobičnoj i poučnoj pustolovini pratimo glavni lik kroz vesele i razigrane situacije koje motiviraju djecu na slobodan razvoj stvaralačkih mogućnosti. Živo i karakterno, putem monologa, mrav suptilno traga za ostvarenjem vlastitih snova. Njegov prirodni okoliš, ilustriran prikazom mravinjaka kao tvornice, mijenja se uslijed njegove odluke. On odmor provodi na plaži, među turistima, šeće se uz more i uživa u  sladoledu i limunadi. Mrav je oduševljen novim načinom života, na obali mora želi izgraditi novi mravinjak. Tekst je pisan u stihu i doprinosi razvoju ritmičnosti. Slikovnica potiče na odvažnost i avanturu i  namijenjena je djeci od tri do sedam godina.


Lutkarska predstava i radionica ispred udruge Vestigium te čitanje slikovnica u vrtićima





NOVOSTI

Upravo je iz tiska izašla i moja treća knjiga, zbirka od 6 edukativnih priča, Marine čudesne pustolovine u izdanju Ibis grafike. Vedre i maštovite ilustracije djelo su vrsne hrvatske ilustratorice Vande Čižmek, a prekrasnu, stručnu recenziju napisala je književnica Silvija Šesto. Knjiga je dobila potporu Ministarstva kulture i jako sam im zahvalna na tome.

1.Znatiželjna mala Mara                        2.I u hrpi avantura,
putovanja maštom stvara.                      Maru mašta naprijed gura.
Tu se more s nebom spaja,                      Ideje ko cvijeće niču,
od tog nema ljepšeg raja.                        zavoljet ćeš svaku priču!

3.Pustolovne, duhovite,                           4. Prugaste su, raznolike,
iskrene su, bajkovite.                               putujuće, šarolike.                                   
Poticajne, tople, nježne,                           Priče nose slatke tajne,                           
užarene, mokre, snježne.                         čitajte ih jer su sjajne!  


Zbirka priča MARINE ČUDESNE PUSTOLOVINE strukturirana je u 6 jedinstvenih priča: Leteće zebre, Morski razgovori, Medo koji nije spavao zimski san, Feliks – pingvin koji je bio drukčiji od drugih, Putovanje Europom i U svemiru. Priče su edukativne i primjerene djeci predškolske i školske dobi. Glavni lik, djevojčica Mara, znatiželjna je i posebna jer sanja čudesne snove u kojima može sve. Djevojčica u mašti putuje na neobična i jako zanimljiva mjesta postajući bliska sa svime što je okružuje. Njezine putujuće priče maštovita su sinteza stvarnog i fiktivnog svijeta koji je samo njezin i ničiji drugi, iskren, snen, neiskvaren, pravi dječji i čaroban.

 

Odlična suradnja s Ibis grafikom i ilustratoricom Vandom Čižmek čini me sretnom i veselom jer smatram da smo kao tim izvrsno odradili posao za ovu knjigu. Iskreno se nadam da će čitatelji i Maru tako dobro prihvatiti kao kozu Rozu i mravića. Veselim se i novoj suradnji s Ibis grafikom sljedeće godine, ali o tome ćemo nekom drugom zgodom.
Otkrit ću Vam i jednu tajnu: koza Roza će sljedeće godine dobiti nastavke : U kazalištu  (malo kazališnog bontona nije naodmet) i U školi (teška je početna prilagodba vrtićke djece u školsku djecu). Uz kozu Rozu djeci će biti puno lakše naučiti o kazališnom bontonu i priviknuti se na novu školsku sredinu te na sve obveze i odgovornosti koje pristižu punom parom.

PORUKA RODITELJIMA

Priče za djecu važan su dio djetinjstva jer potiču razvoj na puno razina, donose važne spoznaje i produbljuju bliskost između djece i roditelja. Čitanje utječe na razvoj emocionalne inteligencije, čitanjem se usađuju djeci vrijednosti koje utječu na izgradnju njihovog samopouzdanja. Čitajte djeci kadgod imate priliku! Ne može se zamisliti zdravo dijete bez tog emotivnog i toplog iskustva. Lijepa je to i zabavna navika za male dječje glavice.
Čitajte im uvijek jasno, zanimljivo i veselo, ali naravno njima primjereni sadržaj i onoliko dugo koliko vas mogu slušati. Možete skupa čitati i razgovarati o pročitanome. Time se kod djeteta razvija mašta i dijete se potiče na pripovijedanje. Čitanje je jedna od vještina koju djeca trebaju usvojiti, ali odrasli im trebaju biti primjer. Neka vas vide kako čitate. Mi imamo kućnu knjižnicu i stalno nabavljamo nove slikovnice i knjige, a one koje prerastemo nosimo u gradsku knjižnicu da ih druga djeca mogu čitati.

„Dijete nikada nije premalo za slikovnice i knjige. Ne dati mu knjigu dok ne nauči čitati, isto je što i ne pričati mu dok ne nauči govoriti.“
Penelope Leach


*Fotografije za slikovnice Kod zubara i Iz života jednog mrava napravio je fotograf Bogdan Kijanica Bobo.*
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes