Koraljka Milun: Zmaj Škakljaj

Ilustrirali: Maja Pušić-Čerić i Ranko Čerić
20 stranica, tvrdi uvez
Nakladnik: Ibis grafika

Obično se svi boje zmajeva. Dobro, skoro svi 😊. Uz zmajeve se uglavnom vežu negativne konotacije pa je i strah djece (a i nekih odraslih) opravdan. Međutim, kad vaši klinci upoznaju Zmaja Škakljaja, zaboravit će na strah, sigurna sam.
U jednoj je pećini živio zmaj kojeg su se svi bojali.

"Bojali su ga se samo zato što je zmaj."

A on uopće nije bio strašan, već jako jako tužan i usamljen. Imao je ljuske po tijelu, ali one nisu bile kao kod ostalih zmajeva. Bile su neobične, drukčijih oblika i raznih boja.


A osim toga, rep mu nije bio šiljat, već je na vrhu bio mekan i raščupan. Zmaj je zbog svega toga mislio da je jako ružan. Dane je provodio u špilji i crtao. Izlazio je samo noću i onda je danju crtao sve ono što bi noću vidio kako bi mu makar crteži pravili društvo. Noću je skupljao najbolje štapove kako bi mogao što ljepše i bolje crtati.


Tako je jedne noći uzeo štap na kojem je bio mali mrav i donio ga u pećinu. Mrav se začudio jer nikad prije nije vidio zmaja pa je zmaju ispričao kako je on baš brao travke zvonkolupke za svoj ksilofon kad ga je on pokupio na štapu. Zmaju je bilo čudno da jedan mrav zna svirati, ali je odlučio naučiti ga crtati. Mrav se popeo zmaju na rame i podignuo je štap. No on mu je bio samo malo prevelik i samo malo pretežak pa mu je ispao. I to baš na zmajevu ljusku koja je proizvela neobičan zvuk. Pri drugom pokušaju štap je skliznuo niz zmajeva leđa i proizveo neobične zvukove.

"Pa ti sviraš! Tvoje ljuske sviraju!-razveselio se mrav."

Mrav je u pećini pronašao dva tanka štapa, sjeo zmaju na rep, zmaj ga je približio ljuskama i on je započeo svirku. Pećina više nije bila tiha, mrav je svakog dana svirao, a zmaj je crtao sve ljepše i bolje.


Uskoro su i životinje iz šume počele dolaziti pred pećinu kako bi uživale u glazbi. Zmaj i mrav Sviralica počeli su održavati prave pravcate koncerte. I svi su im željeli čestitati. Kako je mrav bio malen, zmaj bi ga na repu približio životinjama, ali tako bi svakog poškakljao svojim raščupanim vrhom repa. Pa su koncerti završavali smijehom i zmaj je konačno dobio ime-Zmaj Škakljaj.


Divna priča o neobičnom prijateljstvu koje je usrećilo velikog zmaja i malenog mrava. Priča koja slavi različitost i nosi poruku kako nismo svi isti. Različitost je ono što nas obogaćuje i što nam pruža priliku da usrećimo druge. Na primjeru prijateljstva ova dva neobična lika, autorica je dokazala da čak i kad mislimo da je nešto nespojivo-u krivu smo. Kao i ostale slikovnice ove naše domaće spisateljice, Sofija sova čuvarica snova i Vilinski trik, i ova slikovnica poziva na višednevno čitanje. Koraljka Milun za sebe kaže da je ponajprije učiteljica, a spisateljica postaje tek kad joj se "prišulja" neka dobra priča. Nadam se da će to biti često 😉. Moji su klinci bili oduševljeni ovom zanimljivom slikovnicom, a čitali smo ju i na Pričaonici u vrtićkoj grupi moje srednje cure i dojam je bio jednak. Osim zanimljive teme, klince su privukle i divne ilustracije ilustratorskog i bračnog para Maje Pušić-Čerić i Ranka Čerića koji su završili Likovnu akademiju, smjer akademski slikar-grafičar. 
Odlični crteži koji na prvi dojam djeluju dječje i nedovršeno, zasigurno će zadržati pažnju malih čitatelja. Zmaj Škakljaj je baš onakav kakvog bi zamislili kad mu čujete ime. Barem meni 😊
Uživajte u čitanju s vašim mališanima uz jednu divnu misao o različitosti nepoznatog autora:

"Različitost je jedna jedina stvar koja nam je svima zajednička. Slavite ju svaki dan!"
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes