Ana Đokić: Bao baobab i mala Kibibi

Ilustrirala: Dubravka Kolanović
23 stranice, tvrdi uvez
Nakladnik: Knjiga u centru
Preporučena dob: 3-6 godina

Jao, koja predivnoća od slikovnice ❤
Ja sam ostala očarana nakon prvog čitanja, klinci također. Pročitali smo ju mnogo, mnogo puta. Radi se definitivno o jednoj slikovnici koja zaslužuje mjesto u kućnoj biblioteci svakog malog, a i velikog čitatelja. Nevjerojatno je kako je autorica u jednoj slikovnici za djecu (a ja bih rekla i za odrasle) na vrlo jednostavan način sažela bit prijateljstva.




Slikovnica započinje ovako:

"Usred savane živio je Bao baobab. Bio je to najveći baobab u cijeloj Africi! Najveći na cijelom svijetu! Za njegove su visoke grane zapinjali oblaci. U njegovu se široku krošnju zaplitao vjetar."

Kakav divan i čaroban opis jednog drveta. I kako divno izgleda taj baobab, kojeg je naslikala Dubravka Kolanović. Osjećat ćete se kao da stojite pred njim usred afričke savane. Odmah na početku zanimljiv detalj. Morat ćete okomito okrenuti slikovnicu kako bi pročitali prve stranice što čitanje čini dinamičnijim i zanimljivijim, naročito djeci.


U krošnji tog ogromnog baobaba, veselo je skakutala (ma možete ju svi zamisliti) mala Kibibi. Mala majmunica koju je Bao jako volio. A u golemoj sjeni ovog ogromnog baobaba odmarale su se ostale životinje.

"Koja gužva!
Koja galama!
Koja sreća da toliko prijatelja imam!-
svakodnevno je ponavljao."

Jednog dana, s neba su nestali oblaci, nestao je i vjetar. Životinje su zaključile da dolazi suša pa su, sve do jedne, krenule na dalek put. Sve, osim malene Kibibi. Kibibi nije znala što je suša pa nije ni znala da bi se trebala bojati. Zajedno su nastavili živjeti Bao i Kibibi. Ona je pila vodu iz lokve u špilji, a Bao je crpio vodu iz svog debla. Neumoljivo je i jako bilo užareno afričko sunce, čiju toplinu možete gotovo osjetiti gledajući ga u slikovnici. Prolazili su mjeseci, lokva je presušila, a voda u deblu je nestala. Kibibi je bila sve umornija, a Bao je bio sve manji i manji. Gotovo da je nestao. Tužno izgleda mala Kibibi, koja je sad zapravo velika Kibibi dok sjedi na zemlji pokraj baobaba. Kibibi je samo potrčala.

"Nije znala trči li zato da od smrti spasi sebe ili svoga prijatelja."

Trčala je dan i noć sve dok nije stigla do oaze gdje su bile sve životinje. Svima je rekla da će Bao nestati bez vode i karavana životinja je pod vodstvom male Kibibi krenula u pomoć. Predivan je prizor te karavane koja prelazi preko brda i dolina kako bi pomogla svom prijatelju.


Kad su stigli do baobaba, koji je bio skoro nestao, iz velikih, sivih oblaka, počela je kiša. Bao je rastao sve više i više dok konačno nije sve bilo isto kao prije.

"Koja gužva! Koja galama! Koja sreća da toliko prijatelja imam! A najviše od svih, svoju veliku prijateljicu Kibibi!"

Opet ćete na samom kraju slikovnicu okrenuti okomito kako bi pročitali zadnje stranice.


A onda ćete ju vjerojatno pročitati opet i opet i opet. Autorica je na divan način ispričala priču o prijateljstvu, pravom prijateljstvu između Bao baobaba i malene Kibibi, koja ne misleći na sebe hita u pomoć svom najboljem prijatelju. A takva su vam prava prijateljstva. Ne kaže uzalud ona stara: U nevolji se poznaju prijatelji 😉
Djeci je bliska tema prijateljstva pa će odlično prihvatiti ovu slikovnicu i ozarenih lica iščekivati okretanje svake iduće stranice. Nije ovo prva suradnja autorice Ane Đokić i ilustratorice Dubravke Kolanović. Obje višestruko nagrađivane i nadaleko poznate, a za ovu slikovnicu nagrađene Ovcom u kutiji 2016.godine. Već smo ranije čitali njhovu slikovnicu Nemaš pojma, Grizlijane u Medvjeđem tjednu pa ju možete potražiti na blogu, kao i podatke o njihovom radu. 
Podjednako su moji klinci bili oduševljeni i pričom i ilustracijama, kao i ja. Jer su toliko nenametljive, a opet u ključnim dijelovima priče vas iznenade. 
Nadam se da ćete se povesti našim primjerom i s vašim mališanima uživati čitajući ovu neponovljivu priču o prijateljstvu u dalekoj Africi!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes