Laku noć, maleni

Priredio: Filip Kozina
Ilustrirao: James Newman Gray
tvrdi uvez, 176 stranica
Nakladnik: Naša djeca

Iako sam bila malo skeptična kad je moja Tea izvukla ovu knjigu s police u knjižnici, na kraju je od mene ipak dobila dobru ocjenu. Nju je naravno privukla naslovnica, blještava i vesela, kakve i inače djecu privuku. Kad je pročitala na naslovnici da je to nešto za laku noć, bilo je riješeno. Knjiga se mora posuditi.



Laku noć, maleni je zbirka kratkih priči i pjesama baš prigodnoga naslova. Taman da se sa svojim klincima ušuškate i zajedno pročitate koju pričicu ili pjesmicu prije spavanja. Veseli životinjski likovi: jazavac Jazić, medvjedići, vjeverica Zupka i mali zeko u pričama doživljavaju nezaboravne avanture dok u pjesmama mali medo panda, igračke i djevojčica Iva, medvjedići, slonići i mala lisica donose stihove o ljubavi, neobičnim događajima tijekom noći, zimi, snovima i životinjskoj paradi.


Pjesmice su nam se mrvicu više svidjele od priča, stihovi su zaista prekrasni pa vam donosim djelić da se uvjerite:

"Kao što u bajkama obično biva,
pravo se čudo na samom kraju zbiva.
na kraju našega čarobnoga leta,
našli smo društvo iz bajkovitog svijeta!

Čim smo na čarobnu slikovnicu stali,
pozdravili su nas prijatelji mali.
Iz bajki i priča dobro smo ih znali,
pa smo svakom rado rukom pet dali."


"Volio bih da te ne muče brige
pa da uvijek u slobodno vrijeme
skupa čitamo slikovnice i knjige
i iz njih za razgovor crpimo teme.

Zbog čega je Pinokiju narstao nos?
Zašto trbuh vuka od kozlića ne boli?
Zašto mačak u čizmama nije bio bos?
Zašto Ježurka Ježić dom svoj tako voli?"

Zar nisu prekrasni stihovi? Pogotovo kad govore o bajkama, slikovnicama i knjigama. Još uz ovakve preslatke ilustracije čine jedinstvenu i zanimljivu cjelinu.




Ilustracije su djelo Jamesa Newmana Graya, koji je studirao ilustraciju na Wolverhampton University i radio za Hallmar Cards oslikavajući godinama čestitke. Danas u svojim ilustracijama često koristi digitalne alate, ali se ponekad vrati svojim počecima kad je samo ručno crtao i slikao.
U knjizi se nalaze sljedeće pjesme i priče: Koliko te volim, Astronaut u parku, Čarobna kutija s igračkama, Dolazi nam zima, Medo zvan hrabrost, Snježne radosti, Zvijezda padalica, Potraga za blagom, Glasna šuma, Zimska toplina, Zeko i noćne životinje.
Nećete požaliti posudite li ovu knjigu i pročitate ju sa svojim mališanima za njihovu i vašu laku noć!
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes