Valerie Thomas: Winnie pod morem

Ilustrirao: Korky Paul
Prevele: Amira Sadiković i Ulvija Tanović
34 stranice, meki uvez
Nakladnik: Šahinpašić

Ne znam jeste li vi i vaši klinci već upoznali zanimljivu i ekscentričnu vješticu Winnie. Mi smo ju upoznali prošle godine i postala nam je jedan od omiljenijih likova iz slikovnica i knjiga. Neobična, luckasta i vesela vještica koja sa svojim, dakako crnim, mačkom Wilburom proživljava razne avanture. Ako ju još niste upoznali, mi vam preporučamo da se svakako upoznate, možda najbolje u slikovnici Vještica Winnie koja je prva iz serijala o ovoj čudnovatoj osobi. Mi smo, kao što i pretpostavljate, pročitali sve dosad prevedene slikovnice dostupne u našoj knjižnici pa tako i Winnie u svemiru i Sretan rođendan, Winnie. Nadamo se da će još koja slikovnica iz serijala, a ima ih sveukupno 15, biti prevedena. Možda vas iznenadi da je preko 15 milijuna primjeraka ovih slikovnica prodano u svijetu od njihovog prvog izdanja, a prošle je godine potvrđeno da će se prema slikovnicama snimiti i televizijska serija. Prva slikovnica iz serijala izdana je još 1987.g., a već 1988.g. dobila je Children`s Book Award. Valerie Thomas je dugo godina radila kao učiteljica u školama diljem Australije i Ujedinjenog Kraljevstva, a ilustrator vještice Winnie, Korky-Paul je često nagrađivan za svoje ilustracije dječjih knjiga.
Pa da vam kažem nešto i o slikovnici Winnie pod morem. 


Naime vještica Winnie i njezin crni mačak Wilbur odlučili su otići na odmor. Nakon što je informatički pismena Winnie pretražila internet na svom tabletu, otkrili su jedan mali otok usred plavog mora, sa zlatnim pijeskom i kokosovim stablima i odlučili poći tamo. Jureći na metli, njih dvoje su stigli na otok i smjestili se u jednu kolibu. Winnie se divno provodila roneći i plivajući i poželjela je da i Wilbur sve to vidi. No Wilbur, kao i većina mačaka, nije baš ljubio vodu. Winnie se dosjetila kako da doskoči tom problemu. Kako je ona vještica, posjeduje i čarobni štapić pa je jednim potezom Wilbura pretvorila u morskoga mačka. Sad je Wilbur uživao i super se zabavljao pa je Winnie poželjela da i ona bude neka riba. Ali kako ribe ne mogu držati čarobni štapić, ipak je odlučila biti hobotnica. Njih dvoje su se sjajno zabavljali dok nije došao morski lav i zamahnuo repom te je Winnie ispao čarobni štapić.


Nakon potrage za čarobnim štapićem, Winnie i Wilbur su se vratili u svoje prvotne oblike, zaključili da im je bilo odlično, ali da to ne smiju ponoviti. Tada im je na pamet pala odlična ideja. Koja, morat ćete sami saznati kad budete čitali Winnie pod morem 😉
Zanimljiva i vesela slikovnica razveselit će i nasmijati vaše mališane, a i vas same, vjerujte. Ja sam se cerila cijelo vrijeme dok sam ju čitala svojim klincima jer već sam pogled na ilustracije vam mami osmijeh na lice. One su fantastične. Autorica i ilustrator su se malo poigrali pa su na dvije stranice u slikovnici tekst i ilustracije okrenuti okomito tako da morate okrenuti i samu slikovnicu, što je klincima naravno još jedna zanimljivost. Winnie, vještica s trbuščićem, malo celulita i dlakavim nogama jedna je od smiješnijih i zanimljivijih karikatura na koje sam naišla otkad s klincima čitam slikovnice i dječje knjige.


Ja bih rekla da je preporučena dob od 3 do 6 godina, a nakon što pročitate slikovnicu, možete se baciti u kulinarske vode i ispeći Winniene morske kolačiće, za koje recept imate na posljednjoj stranici slikovnice.
Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes