Julia Donaldson: Raspjevana sirena

Ilustrirala: Lydia Monks
Preveo i prepjevao: Ozren Doležal
meki uvez, 29 stranica
Nakladnik: Profil Knjiga

Ne postoji niti jedna slikovnica Julije Donaldson, dosad prevedena na hrvatski jezik, a da ju moji klinci i ja nismo pročitali. Ono, teški su (smo) ovisnici o djelima ove najnagrađivanije britanske autorice slikovnica. Njene slikovnice prodane su u milijunima primjeraka, a 2015.g. proglašena je najprodavanijom dječjom autoricom engleskoga govornoga područja. Prvotno je pisala pjesme za dječju televiziju, ali kako su te pjesme zapisane u knjigu polučile velik uspjeh, okrenula se pisanju slikovnica za djecu. Neću vam previše pisati o njoj, dobila je sve važnije nagrade koje je mogla dobiti, njene slikovnice obožavaju klinci i odrasli diljem svijeta, a za sve ostalo što želite o njoj znati tu je gospodin Google 😉

Pretpostavljam da je većina vas i vaših klinaca čitala Grubzona, Najotmjenijeg diva u gradu, Mjesta ima na metli svima, Što je bubamara čula i ostale slikovnice Julije Donaldson. Moji klinci i ja smo se ovaj put odlučili za Raspjevanu sirenu. Čitali smo ju prošle godine, nekoliko puta naravno i kad su je nedavno ponovno spazili u knjižnici, morali smo ju opet posuditi.


Većina slikovnica J.Donaldson je pisana u stihovima što klinci uglavnom vole pa tako i Raspjevana sirena. Priča govori o morskoj sireni koja je imala prekrasan glas i često je  na morskom žalu pjevala ribicama, školjkama, puževima i galebovima te su oni uživali u njenoj pjesmi. No jednog dana u grad je stigao cirkus Lukavog Luke koji je čuo sirenin pjev i obećanjima o bogatstvu i raskoši nagovorio ju da pođe s njim



"Pjevat ćeš za kraljicu i kralja,
publika će hrliti zdesna i slijeva,
dame i gospoda plaćat će zlatom
da čuju prelijepu sirenu dok pjeva."

Sva stvorenja s morskoga žala molila su ju da ne ide, no ona je ipak otišla s Lukavim Lukom.
Ubrzo je shvatila da se život u akvariju ne može mjeriti sa slobodom u oceanu. Publika je obožavala raspjevanu sirenu, ali je Lukavi Luka svu zaradu ostavljao sebi. Kad su jednoga dan došli u grad blizu morskoga žala na kojem je sirena prije pjevala morskim stvorenjima, jedan je galeb čuo njen glas i odlučio joj, zajedno s njenim cirkuskim prijateljima, pomoći da pobjegne iz cirkusa.



"Zaputiš li se katkad do morskoga žala
i zaplivaš u kristalno čistome moru, 
možda ugledaš raspjevanu sirenu
i s njom zapjevaš u zboru."



Malo me Raspjevana sirena podsjeća na slikovnicu Medo i klavir, porukom i poukom koju nosi. Da zaista nije sve uvijek u slavi, novcima i bogatstvu. Postoje i važnije stvari u životu. 
Ilustracije su djelo Lydije Monks, koja je već i prije surađivala s Julijom Donaldson. Također višestruko nagrađivana ilustratorica koja je i sama autorica nekoliko slikovnica za djecu. A ilustracije su bajkovite, sjajne, tipične za Lydiju Monks, ali daju neku čarobnu notu cijeloj slikovnici. Puno boja, šarenila, pravo dječje kako je i predviđeno. Naslovnica na kojoj bliješti i sjaji sirenin rep privući će svako dječje oko.
Prepjev Ozrena Doležala je izvrstan, lako pamtljiv i veseo pa će vam klinci još mjesecima recitirati stihove iz Raspjevane sirene. Ali neka, ona to i zaslužuje!


Share:

Objavi komentar

Designed by OddThemes | Distributed by Blogger Themes